InfoCash

Artikel

Weeralarm: code rood, extreem weer; code oranje

Auteur: Dirkje | geschreven op 15-07-2010

Of het nu zomer of winter is, in ons kleine landje is er niets veranderlijker als het weer. Gelukkig kan dit tegenwoordig redelijk nauwkeurig voorspeld worden, zodat we van tevoren weten of we verstandig is om een paraplu mee te nemen of juist een korte broek aan te doen. Maar soms neemt het weer extreme vormen aan. In die gevallen geeft het KNMI een weeralarm af. Zodat we weten wat we kunnen verwachten


Waarschuwing van het KNMI

Er zijn verschillende soorten weer, waarbij we extra moeten opletten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan zijn doordat het extreem warm is of juist omdat er heel veel sneeuw of regen valt. Het KNMI, het koninklijk nederlands meteorologisch instituut, waarschuwt ons wanneer we extra moeten opletten. In die waarschuwingen zijn drie fasen te onderscheiden; een waarschuwing voor gevaarlijk weer, een waarschuwing voor extreem weer of het afgeven van een weeralarm. Dit laatste alarm is de hoogste alarmfase en wordt natuurlijk niet zomaar gegeven.

Extreem weer

De hoogste waarschuwingsfase wordt niet zomaar afgegeven. Dit kan op zijn vroegst vanaf 12 uur vantevoren. En dan moet het voor 90% zeker zijn, dat er extreem weer op komst is. Indien mogelijk wordt het voorafgegaan door een waarschuwing voor gevaarlijk weer. Dit kan vanaf 48 uur van tevoren. Vervolgens volgt er vanaf 24 uur vantevoren nog een waarschuwing voor extreem weer.

Vernieuwde waarschuwingen

In februari 2010 voerde het KNMI een aantal veranderingen door in zijn waarschuwingssystematiek. Voortaan wordt door het KNMI een algemene weerwaarschuwing voor verschillende provincies gegeven, in plaats van de waarschuwingen voor wegverkeer, watersport en recreatie. De weerfase is op de website van het KNMI nu voortaan goed te zien. Kleurcodes geven in een waarschuwingskaartje aan hoe de situatie is; groen betekent geen waarschuwingen, geel betekent waarschuwingen, oranje staat voor extreem weer en rood is weeralarm. (bron knmi.nl)