InfoCash

Artikel

Muizen

Auteur: antrax | geschreven op 02-09-2010

Muizen kleine kleurrijke knagers die zowel als huisdier kan dienen als overlast. Verschillende soorten muizen leven er op deze aarde en sommige worden zelfs als huisdier gebruikt. Maar weet je wel dat sommige muizen als slangenvoer dienen of voor de fok worden gebruikt?


Slangenvoer en fok

Muizen kleine kleurrijke knagers die zowel als huisdier kan dienen als overlast. Verschillende soorten muizen leven er op deze aarde en sommige worden zelfs als huisdier gebruikt. Maar weet je wel dat sommige muizen als slangenvoer dienen of voor de fok worden gebruikt?
De voorouders van de huismuuizen die we tegenwoordig kennen zijn gewoon stalmuizen. Stalmuizen werden in contact gebracht met mensen en langzaam generatie na generatie muien werden ze tammer en tammer. Later werden ze gecombineerd met verschillende kleurmuizen waardoor we tegenwoordig een uitgebreide selectie hebben qua kleurmuizen. Nog ver voor de jaartelling werden in China en Japan de eerste witte ( albino) muizen gefokt en tam gemaakt om als huisdier of als slangenvoer te dienen. In Griekenland waren de muizen enorm geliefd bij de mensen en ze kwamen steeds met meer grotere aantallen. Met der tijd dat muizen steeds groter en gevarieerder werden, bedachten de mensen om grote voorstellingen te houden met deze knagers.

Gedrag, leefomgeving en verzorging.
Muizen zijn net als vele knagers, echte nachtdieren. Ze zijn ergg actief en nieuwsgierig. Maar overdag zijn het echte slapers. Hun lichaam is gebouwd om te klimmen en te klauteren. Ze gebruiken hun staart om evenwicht te houden over takken en in bossen. Ze zijn echte groepsdieren en kunnen behoorlijk sociaal zijn. In de natuur vinden we de muizen op plekken waar veel voedsel is. Dit kan in het bos zijn of in een stal. Stro en hooi zijn hun favoriete producten om nestjes mee te bouwen en hun jonkies in te baren.
Voor in huis dienen ze een grote leefomgeving te hebben, als u niet wilt fokken wordt aangeraden om geen oudere dieren bij elkaar te zetten, maar ze bij elkaar te zetten vanaf jongs af aan. Dit is omdat ze na hun "pubertijd" nogal eenkennig kunnen worden en dus ook andere soortgenoten moeilijker accepteren. Hun leefomgeving in huis dient voornamelijk te bestaan uit klauter en klim mogelijkheden en veel speeltjes. Ook dingen die we normaal weggooien zoals wc rolletjes vinden ze erg leuk om mee te spelen. Soms maken ze hier nesten van maar ook gebruiken ze dit als speeltoestel. Tevens dingen zoals een bloempot of zelf honden en kattenspeeltjes zijn zeer geliefd bij deze knagers. Takken ondergaan een lot om versnippert te worden. Ze kunnen hieraan hun tandjes onderhouden.
De verzorging van de muizen kan erg makkelijk zijn. Een schone kooi, elke dag vers eten en vers water en wat klim en klauter mogelijkheden maakt deze dieren al snel tevreden huisdieren.

Voortplanting.
Zoals al eerder gezegt worden muizen ook wel als fokdieren gebruikt. Dit wordt vaak gedaan omdat ze dan als slangenvoer eindigen. Belangrijk als u ooit een nestje wilt, is te weten wat er allemaal kan gebeuren, wat u kunt verwachten met een muizenstel.
Een muizenmoeder kan al vanaf 12 weken jongen krijgen. Vanaf hun 12e week zijn ze vruchtbaar, maar aangeraden wordt om te wachten tot ze 5 tot 6 maand oud zijn. Per nest kunnen ze 6 tot 12 jongen krijgen en 9 nestjes per jaar. Dit gaat uiteraad ten koste van de jongen en hun moeder. Ze zijn ongeveer 4 tot 6 keer per maand vruchtbaar en de draagtijd is ongeveer tussen de 18 en 21 dagen. Wanneer de jongen geboren worden zijn ze naakt en blind. Mogelijk zullen er een paar niet overleven, dit is de natuur die haar werk doet. Mamamuis maakt de allerzwakste jongen vaak af om de melkproductie hoger te krijgen. Na 3 tot 4 dagen begint de pigment in de huid van de jongen te komen en soms vind je al wat donshaar. Met een week zijn ze helemaal bedekt in hun warme vacht en kan je ze ook al aanraken.
Met de leeftijd van 2 weken beginnen ze al echt te groeien en kunnen ze al wat knaagdiervoer aan. Sommige zijn al erg actief en zijn erg speels. Met 4 weken zijn ze geheel zelfstandig maar aangeraden wordt om ze met 5 weken pas bij de moeder weg te halen. Zet moeder niet terug bij een mannetje, ze is direct weer vruchtbaar. Laat de mannen van het nest ook niet bij de moeder zitten. Ook dan kan ze weer in verwachting raken.Muizen hebben een korte levensduur, gemiddeld tussen de 1 a 2 jaar. Maar ook ik heb uitzonderingen gehad van 3 jaar.