InfoCash

Artikel

Paarden en de omgang ermee

Auteur: GeralE | geschreven op 16-03-2010

Het verzorgen van paarden. In dit artikel mijn manier van het verzorgen van paarden.


Globale dagindeling van onze paarden

Onze dag begint om 6 uur 's morgens, de paarden krijgen dan hun hooi en daarna het krachtvoer. Lekker vroeg dus. In de zomer gaan ze dan ook zo vroeg mogelijk naar buiten en kunnen zich dan tegoed doen aan het gras wat op de weide staat.
Aan het eind van de middag worden ze meestal gereden en daarna krijgen ze wederom hooi en krachtvoer. De boxen mesten we 's morgens uit en voorzien die weer van een dikke laag schoon stro, heel belangrijk dat paarden een mooi ligbed hebben en niet op de kale koude vloer moeten liggen.
In de winter is dit zeker een aandachtspuntje, lekker warm en fris bed.
In de winter lopen ze vaak ook minder lang buiten, bij ons tot ze zelf niet meer willen en geloof mij maar, dat geven ze duidelijk aan.
Als ze dus meer op stal staan, krijgen ze ook vaker hooi, een paard moet de hele dag vezels kunnen eten voor het erg lange darmkanaal, wat in beweging moet blijven.
Als krachtvoer krijgen ze bij ons granenmix, muesli, zemelen en eventueel maismeel, dan weten we wat we voeren en wat erin zit.
Voor dat wij naar bed gaan, doen we de laatste controle en voerbeurt.

Wedstrijden

Voor ons een niet onbelangrijk gedeelte, maar nooit ten koste van de paarden. Ze gaan alleen mee als ze in goede gezondheid en conditie zijn.
Bij het controleren van deze zaken maken wij gebruik van een combinatie homeopaath en dierenarts en daarnaast indien nodig krijgen de paarden een sportmassage van een deskundige.1x per jaar komt ook de paardentandarts, ook heel belangrijk.
Daarnaast is het ook zaak dat een goede hoefsmid de voeten behandeld.
De combinatie van goede voeding en bovenstaande aspecten leveren altijd een gezonder paard op en de eigenaar moet gewoon leren dingen te herkennen die niet in orde zijn.
Bij twijfel altijd een dierenarts raadplegen.
Het is ook heel belangrijk om bovenstaande specialisten alleen te raadplegen als je zeker weet dat het ook specialisten zijn, gelukkig is er veel te vinden tegenwoordig op internet.
Wij prijzen ons dan ook zeer gelukkig met de goede specialisten welke wij in de afgelopen jaren hebben leren kennen en ons dan ook altijd met raad en daad terzijde staan.