InfoCash

Artikel

Duurzaam produceren.

Auteur: Miierandaaa | geschreven op 11-09-2010

In dit artikel leg ik uit, hoe milieuvriendelijk produceren mogelijk is.


Duurzaam produceren.

Koffiezetten is een voorbeeld van een eenvoudig productieproces. Er worden grondstoffen verbruikt, er onstaan nieuwe producten en er komt afval vrij. Bij sommige productieprocessen geven het grondstoffenverbruik, de eindproducten en het afval geen problemen voor het milieu. Er is dan sprake van duurzame productie, want ook in de verre toekomst kan er probleemloos op dezelfde manier worden geproduceerd.

Boeren die biologisch produceren, bemesten hun land alleen met natuurlijke mest. Ze gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en hun dieren krijgen biologisch geproduceerd voer. Hun productie is diervriendelijker en hun afvalstoffen (bijvoorbeeld de mest) zijn niet of nauwelijks schadelijk. Biologische productie is een voorbeeld van duurzame productie. Biologische productie leidt doorgaans tot een lagere opbrengst dan de gangbare productie.

Een steeds groter deel van het afval wordt verwerkt tot bruikbare materialen. Dit noemt met recycling. Door recycling wordt de productie als geheel duurzamer. Er wordt immers zuiniger omgegaan met grondstoffen en er komen minder afvalstoffen in het milieu terecht.

De overheid wil graag dat ondernemers duurzaam produceren. Daarom beloont ze sommige investeringen met een milieusubsidie. Door dit soort subsidies is het aantrekkelijker om milieuvriendelijk te produceren. Ook consumenten krijgen voor sommige uitgaven een milieusubsidie.

Er zit een speciale belasting op energie: de ecotaks. De overheid hoopt dat duurdere energie de verbruikers zuiniger maakt. Dan doet Nederland bijvoorbeeld langer met de voorraad gas en is er minder luchtvervuilng. De ecotaks is een milieuheffing. Door milieuheffingen wordt het aantrekkelijker om duurzamer te produceren.