InfoCash

Artikel

De aanschaf van een kitten

Auteur: sofiitj | geschreven op 14-09-2010

In dit tekstje ga ik het hebben over: De verantwoordelijkheden, de nadelen, kat of kitten, kater of poes, rasloze kat of raskat, waar haal ik een kat vandaan


De verantwoordelijkheden

Een kat leeft ongeveer 14 jaar, dus je zal met het dier rekening moeten houden bij uw eigen levenswijze. Je moet het katje verzorgen en aandacht geven. Een langharige kat heeft nog meer verzorging nodig dan een gewoon katje. je moet bv elke dag de vacht kammen om knopen te voorkomen. Als je een tijdje niet thuis bent, moet je ervoor zorgen dat iemand op de kat past. Men zegt dat katten goedkope huisdieren zijn, maar je moet wel denken aan eten, kattenbenodigdheden, dierenarts, kattenpension,...

De nadelen

- Laat een kat niet alleen, want het heeft verzorging nodig. Toch niet langer dan een dag. Denk hierbij aan een oppas of pension.
- Katten hebben tanden en nagels. Je moet de kitten van kleins af aan leren om de nagels niet te gebruiken tijdens het spelen. Je moet ook het gedrag van je kat leren kennen. Als je kat de nagels gaat gebruiken, dan moet je weten dat de kat zich bedreigd voelt.
- Katten kunnen veel meubilair stukmaken met hun nagels. Voorkom dit door voldoende krabpalen te zetten of desnoods een mat waar het toegelaten is.
- Sommige katten zijn nog niet zindelijk. Een kattenbaktraining is hier dan nodig. Zet je kat regelmatig in de kattenbak.
- Katers en poezen die geslachtsrijp zijn, dit gebeurt vanaf 6 maand, gaan in huis sproeien en heel luid miauwen als het kattentijd is. Kortingsacties op castraties en sterilisaties zijn er elk jaar, maak er gebruik van!
- De huidschilfers en haren van katten kunnen allergie oproepen bij mensen. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent voordat je een kat aanschaft.
- Hou zeker rekening met de kosten!

Kat of kitten?

In een druk gezin of bij een ouder persoon is een volwassen kat aangeraden. Deze heeft minder aandacht en minder verzorging nodig.
Een volwassen kat mag je ook niet te snel buiten laten, want de eerste maanden zal de kat nog zwerven en op zoek gaan naar zijn vorige huis.

Een kitten daarentegen is snel over het verlies van broertjes/zusjes/ouders. Hoe meer aandacht en opvoeding een kitten krijgt, hoe prettiger de kat zich later gaat gedragen en hoe beter de band met de eigenaar.

Kater of poes?

Als je niet van plan bent om te fokken met het dier, maakt je keuze eigenlijk helemaal niet uit. Katers en poezen zijn allebei heel lief. De kater wordt meestal wel iets groter en aanhankelijker.

Raskat of rasloze kat ?

Rasloze katten vind je in alle kleuren en geuren. Meestal kennen we de stamboom niet. Soms kan een rasloze kat er speciaal uitzien, omdat ze in hun voorouders ergens een raskat hebben. Rasloze katten zijn goedkoop

In tegenstelling tot rasloze katten zijn raskatten meestal heel duur. Ze vragen ook veel meer verzorging tegenover een rasloze kat. zorg dat je hiervoor tijd genoeg hebt.

Waar haal ik een kat vandaan?

Koop nooit een katje in een dierenwinkel of dierenhandel. Je weet niet waar de katjes vandaan komen, je kent hun gezondheidstoestand niet... Meestal worden de katjes in winkels gefokt met het oog op winst en behandelen ze de katjes als voorwerpen om te verkopen.

Waar je wel een katje kan kopen is bij een particulier. In een dierenasiel of opvangcentrum kan je ook terecht. Die katjes vinden al heel moeilijk een thuis en vaak heb je het geluk dat de verzorger van het katje je kan vertellen hoe het karakter is. Dit kunnen ze in de winkels niet omdat ze zich er niet mee bezighouden.

Dingen waar je op moet letten als je een asielkat koopt:
- Waarom en hoe is de kat daar terechtgekomen?
- Heeft de kat ziekten of problemen gehad?
- wat zijn de karaktereigenschappen?
- Is het dier onderzocht door dierenarts?
- Is het gechipt, ingeënt?
- Kan de kat omgaan met andere dieren of kinderen?
- Hoeveel kost de kat?
- Is het een kat die binnen moet blijven of naar buiten moet?
- is het katje gecastreerd of gesteriliseerd ?

Raskatten vind je bij verscheidene kattenfokkers.