InfoCash

Artikel

Olifanten.

Auteur: antrax | geschreven op 28-09-2010

Van 5000 tot 7500 zwaar en soms wel tot 4,2 meter hoog, brengt ons bij de grootste zoogdieren te wereld. De olifant. De olifant is de grootste zoogdier in de wereld die nog meer eet op 1 dag dan een gezin in 2 weken eet. Deze reuzen stammen af van de mammoet. De mammoet is een uitgestorven ras.


Olifanten in de dierentuin.

Een gezellig dagje uit met het gezin kan erg leuk zijn. Sommige gezinnen kiezen voor een dierentuin en uiteraad vinden we hier de olifant. Deze olifanten zijn afkomstig van andere dierentuinen. Ze zijn volledig voorbereid op de verzorgers en op druk bezoek. Zeker wanneer er een baby olifant wordt geboren. Dan is het voor de moeder en het kersverse baby olifantje even wennen aan de enorme mensen massa`s die er op af komen. Een dierentuin probeert de dieren zo goed mogelijk in een natuurlijke omgeving te laten leven. Dit betekend dat de olifanten ook in gevangenschap een 120 tot 150 kilo voer per dag per olifant eten. Nu weet je waarom de entree zo duur is.

leefgewoontes.

De olifanten zijn zowel in Azië als in Afrika te vinden. Ze leven in groepen, we noemen dit ook wel een "kudde". In deze kudde leven een aantal olifanten vrouwtjes en hun jongen. Een mannetjes olifant leeft vooral veel alleen. Heel af en toe komen de mannetjes bij de groepen, dit gebeurd alleen tijdens het paar seizoen. Tot hun 20e levensjaar kan een mannetje bij de groep blijven, daarna wordt hij volwassen beschouwd en leeft hij solitair.
Olifanten hebben niet echt een indrukwekkende leven, ze zijn voornamelijk bezig met eten zoeken en slapen. Ze eten tot een 150 kilogram per dag. Deze maaltijden bestaat voornamelijk uit takken, boomschors, bladeren, appels,peren en ook een banaantje blijft niet achter. Verder slapen ze gemiddeld een 3 tot 4 uur per dag. Dit is veel minder dan de meeste dieren. In de winter wordt de olifant gedwongen om minder te eten. De groei van de natuur is niet zo goed in de winter, hierdoor wordt ook voedsel wat schaarser. Gelukkig weten de olifanten zich er prima mee te redden.

Wanneer er een olifant zwanger is duurt deze dracht ongeveer 22 maanden. Wanneer een jongen wordt geboren weegt het al tussen de 90 en 150 kilo zwaar. Ze zijn al vruchtbaar op hun 10e. En vanaf hun 50e levensjaar zijn ze vaak al onvruchtbaar. Tot de 20e levensjaar kan een mannetje bij de groep blijven, daarna moet hij zijn eigen weg inslaan. De vrouwen mogen blijven. In hun leven wisselt een olifant 5 keer tanden. Ze zijn deze nodig voor de takken en boomschors door te bijten. Met hun oren slaan ze vliegen weg en houden ze zichzelf koel in de warme natuur. Ook kun je aan hun oren het gedrag aflezen. Dit doet elke olifant om elkaars gedrag te weten te komen.

Maar ze hebben nog meer aparte gewoontes. Zoals je ook in de dierentuin kan zien, is dat veel olifanten zichzelf "besproeien" met zand. Dit is om vliegen weg te houden en zichzelf tegen de zon te beschermen. Soms besproeien ze elkaar ook. Dit is alleen maar voor een goede "relatie" tussen olifant en olifant.

Olifanten zijn gevoelige maar ook vriendelijke dieren. Hoewel ze soms negatief in het nieuws komen, zijn deze dieren toch ook wel heel vriendelijk. Er zijn maar weinig dieren die op de loop gaan voor een muis.
Ook zijn ze zeer gevoelig. Als een mede groeplid komt te overlijden, hebben ze er zelfs verdriet van. In de natuur leggen ze er vaak takken en bladeren overheen. Dit is in de olifant hun ogen "begraven". Het schijnt zelfs dat ze een enorm goed geheugen hebben. Als ze ergens lopen in een groep en ze komen de beenderen tegen van een overleden olifant, blijven ze er vaak bijstaan in een groep. Het lijkt er bijna op dat ze herinneringen ophalen. Soms leggen ze ook hier weer takken en bladeren overheen.

Leuke weetjes.

- Een olifant poept ongeveer 50 kilo per dag.
- Een olifant drinkt ongeveer 70 tot 160 liter per dag.
- Wavegedrag ( schudden met hoofd) is stereotype gedrag, ze vervelen zich dan.
- Ze zoeken bijna 17 uur per dag na eten.