InfoCash

Artikel

nertsenfokkerij verboden ?

Auteur: drpaddo | geschreven op 05-10-2010

Op het ogenblik is de discussie weer opgeladen over de nertsenfokkerijen verbieden of niet. Het is al jaren aan de gang het welles en nietes spelletje, en het dierenleed wat het met zich mee brengt. Het houden van deze nertsen voor de fokkerijen staat dus op het punt om verboden te worden.


de nerts als product

Al jaren lang is de discussie voor het fokken van nertsen voor bont dus het maken van jassen en dergelijke aan de gang. Nu komt er dus waarschijnlijk een verbod op het fokken van nertsen voor de productie van bont, een aantal fokkers zijn hier helemaal niet blij mee ze voelen zich in de kou gezet door de regering. De partij voor de dieren heeft dus een motie ingediend in de tweede kamer om een verbod te krijgen voor het fokken van nertsen als product van bont. De zaak ligt nu bij de eerste kamer om het verbod voorgoed er door te krijgen.

5 miljoen nertsen

Jaarlijks worden in Nederland bijna 5 miljoen nertsen vergast - voor overbodige mode producten. Er zijn zo'n 165 nertsenfokkers met in totaal 200 fokkerijen. Nederland is daarmee de derde producent van nertsenbont ter wereld. Alleen in Denemarken en China worden nog meer nertsen gedood. Daarnaast zitten de nertsen in een te kleine kooi waardoor ze zich niet kunnen ontwikkelen tot hun natuurlijke zelf en beperkt worden in hun vrijheid. Het jacht patroon wat de nertsen hebben kunnen ze niet ontwikkelen omdat ze gevoerd worden met afval van de vlees verwerking. Op 5 oktober 2010 gaat de eerste kamer stemmen over het verbod voor het fokken van nertsen voor de mode industrie. En komt er waarschijnlijk een einde an het vergassen van 5 miljoen nertsen in Nederland. Dit zou betekenen dat de nertsenfokkers de tijd hebben tot 2018 om hun bedrijf af te breken.

andere landen

Natuurlijk blijven we hopen dat andere landen dit voorbeeld gaan volgen want het is en blijft dierenleed. Zo ook hoopt de bond van dieren die hier regelmatig actie in onderneemt.