InfoCash

Artikel

Charles Darwin & de Evolutietheorie

Auteur: mrsbrainysmurf | geschreven op 31-10-2010

Charles Darwin heeft de Evolutietheorie tot stand gebracht. Hier vind je er informatie over.


Wie is Darwin?

Charles Robert Darwin is geboren op 12 februari 1809 in Shrewsbury(Engeland).Hij was een Engelse natuuronderzoeker, een geoloog en een bioloog. Darwin is bekend geworden met zijn theorie over de evolutie van soorten.
Hij studeerde geneeskunde en theologie en deed examen in 1831. In dit jaar kreeg hij ook een brief, dat de kapitein van de Beagle nog op zoek was naar een onderzoeker om hem gezelschap te houden tijdens de reis, maar ook om hem zelf onderzoeken te kunnen laten doen. De reis zou 2 jaar duren, maar het schip was pas weer in 1836 terug.
Tijdens de reis met de Beagle heeft Darwin onderzoek gedaan naar het ontstaan van de wereld. Al zijn ontdekkingen schreef hij op, en dat werd later het boek ‘On the origin of Spieces by means of natural selection’. In dit boek beschrijft en verklaart hij dus zijn evolutietheorie.
Tóch geloofden veel mensen zijn evolutietheorie niet. Ze geloofden allemaal in God en deze theorie ging dus echt helemaal tegen hun verhaaltje over de schepping in.
Darwin was gelovig opgevoed(Christelijk), maar hoe ouder hij werd, hoe meer hij ging twijfelen aan de theorie van “God heeft alles gemaakt op de dag van de schepping en vanaf die dag zijn alle plant- en diersoorten hetzelfde gebleven.”
Darwin overleed op 19 april 1882 in Downe. Hij was toen 73.

Wat is de evolutietheorie?

Alle organismen geven erfelijke eigenschappen door aan hun kinderen. Een klein voorbeeld daarvan(bij mensen) is bijvoorbeeld huidskleur of de kleur van je ogen. Maar als allebei je ouders bijvoorbeeld groene ogen hebben, en jij bruine, kan je dat ook van je grootouders hebben, want erfelijke eigenschappen kunnen ook één of meerdere generaties overslaan.

Soorten kunnen ook veranderen. Een voorbeeld daarvan zijn de Darwinvinken. Vinken werden in een storm naar een ander eiland geblazen. Op dat eiland waren voedingsmiddelen zoals bessen. De vinken hadden snavels die eigenlijk alleen gewent waren aan nootjes en dergelijke, dus moesten ze zich aanpassen. Een paar generaties later waren de vinken perfect aangepast aan het eiland. Maar ze waren ook zó aangepast dat het een andere soort vogels was geworden. Dát zijn dus nu de Darwinvinken.

Met de mensen is precies hetzelfde gebeurt. Eerst konden wij ons van andere apen onderscheidden doordat wij alleen op onze voeten liepen, daarna leefden we ook echt in een familieverband. We kregen minder haar, leerden zweten en we leerden samen te werken. Kortom, we veranderden langzaam steeds meer in wie we nu zijn. Toen er een stam naar Europa ging en zich daar vestigde, hadden zij het in de IJstijd in principe makkelijker dan de andere in Afrika in de woestijn. Het was zelfs zó erg in Afrika, dat er maar 4 voorouders van ons over waren. Toen er weer wat water in Afrika kwam en de laatste ook naar Europa gingen, kon je zien dat de soort in Europa en de soort uit Afrika nu allebei andere soorten waren. Er was alleen één belangrijk verschil waardoor de soort van Afrika nu juist onze voorouder is. In Afrika hebben zij in verschrikkelijke omstandigheden leren overleven. En hoe? Ze hebben fantasie gekregen. Dat is iets wat de andere soort niét heeft ontwikkeld, wat hen de zwakste partij maakt. ‘Survival Of The Fittest’, zoals Charles Darwin zei; de Europese soort stierf uit.