InfoCash

Artikel

Duurzaamheid

Auteur: mrsbrainysmurf | geschreven op 31-10-2010

Vroeger was de enige energie die je kon krijgen vuur. Door middel van stenen tegen elkaar aan te wrijven bijvoorbeeld. Maar toen hadden we amper iets waarvoor we energie nodig hadden, terwijl we tegenwoordig zoveel hebben waarvoor energie nodig is. Tegenwoordig hebben we energie nodig voor vervoer (auto’s, vliegtuigen), verwarming (cv), communicatie (computers, telefoons) en nog veel meer. Voor het vervoer bijvoorbeeld diesel, kerosine en benzine, waarvan bij de verbranding schadelijke stoffen vrijkomen, zoals CO₂.


Schadelijke stoffen

Voor verwarming hebben we bijvoorbeeld gas en aardolie nodig, maar ook bij de verbranding van deze stoffen komen schadelijke stoffen vrij. Deze methode is zeker niet duurzaam omdat de bronnen van deze brandstoffen ooit op zullen raken, en als we zo door gaan zal dat snel genoeg gebeuren. Dan hebben we geen aardolie of koolstof meer.

Maar behalve dat we spoedig zonder deze energiebronnen zullen zitten, komen bij de verbranding van deze brandstoffen ook nog schadelijke stoffen vrij, wat hartstikke slecht is voor de aarde. Dit valt dus met koeienletters onder milieuvervuiling. En het mooiste is nog dat wij dit kunnen voorkomen door gewoon duurzame energie te gaan gebruiken, wat ook nog eens milieuvriendelijk(er) is.

Duurzame energieproductie

• Waterkrachtenergie: hierbij wordt energie opgewekt door middel van water dat langs een rad loopt en een dynamo op gang brengt. Deze centrales kan je bijvoorbeeld langs stuwdammen zetten.

• Windenergie: windenergie is eigenlijk niets nieuws, denk maar aan de oude molens. Maar nu hebben ze nieuwe goedkopere modellen. Bij deze energie hangt het af van de wind. Als de wind waait ontstaat er energie. Dus een perfect idee voor in Nederland.

• Zonne-energie: de zon is een van de grootste energiebronnen en ook de meest duurzaamste. De warmte en de straling van de zon word hier dan omgezet in energie door middel van zonnecollectoren. Die zie je veel in warme landen waar ze worden gebruikt om bijvoorbeeld water op te warmen.

• Kernenergie: dit bestaat uit 2 delen, namelijk de kernsplijting en de kernfusie. Dit is waarschijnlijk meer een plan voor in de toekomst.
1. De kernsplijting: dit is energie opwekken door middel van het splitsen van atoomkernen. Dit is na de tweede wereldoorlog heel beroemd geworden. In Nederland staat er nog maar 1 maar in Frankrijk en in Rusland staan er wel honderden.

2. De kernfusie: dit is nog steeds niet helemaal afgerond. Maar is een perfecte energiebron. Het heeft helemaal geen nadelen en geen afval. Dit is het tegenovergestelde van kernsplijting, hier worden de atoomkernen bij een hele hoge temperatuur samengevoegd. Hierbij ontstaat ongeveer 12x meer energie dan bij de kernsplijting.