InfoCash

Artikel

Boekverslag Kruistocht in Spijkerbroek

Auteur: Onbekend | geschreven op 27-12-2010

De titel van het boek is Kruistocht in spijkerbroek. Deze titel is waarschijnlijk gekozen omdat Dolf uit de 20e eeuw in een tijdmachine stapt en in de 12e eeuw in een Kinderkruistocht beland. Hij maakt de Kinderkruistocht mee in zijn spijkerbroek. De spijkerbroek is een kledingsstuk van deze tijd en daarom denk ik dat de titel Kruistocht in Spijkerbroek is geworden.


Auteur

De auteur van het boek is Thea Beckman

 

Uitgever

De uitgeverij is Lemniscaat, uit Rotterdam

 

Jaar van uitgave

Het boek dat ik gelezen heb is de 64e druk, uit 2000.De eerste druk van het boek is uit 1973.

 

Genre

Het genre van dit boek is: Historisch verhaal.

Gebeurtenissen

Dolf Wega is op bezoek bij Dr. Simiak. Dr. Simiak is een wijze geleerde die de Materie-transmitter heeft gemaakt. Dit is een machine waarmee je naar het verleden kunt reizen. Dolf wil heel graag met de machine een middagje naar een riddertoernooi in Frankrijk, in het jaar 1212. In eerste instantie mag hij niet gaan, omdat dat volgens Dr. Simiak veel te gevaarlijk is. Maar na lang zeuren, mag Dolf toch naar het verleden.

Als Dolf in het verleden is ziet hij dat Leonardo wordt beroofd. Dolf redt hem van de dood. Leonardo is een student uit 1212. Dolf trekt samen met Leonardo verder, maar als hij terugmoet naar het heden gaat er iets mis. Hij kan de afgesproken plaats om terug te keren niet meer terug vinden. Dolf zit dus vast in het verleden.

Op een gegeven moment komt er in het verhaal een karavaan kinderen langslopen bij Dolf en Leonardo. Later blijkt dat dit een soort van Kinderkruistocht is. Samen met Leonardo sluit Dolf zich bij de Kruistocht aan. Ze helpen de kinderen die aan de kant van de weg blijven liggen en eigenlijk niet verder kunnen. Als ze een tijdje meelopen, merkt Dolf dat de leiding van de Kruistocht alleen maar voor zichzelf zorgt in plaats van voor de kinderen. Daarom gaat Dolf samen met Leonardo de kinderen helpen. Omdat Dolf het niet eens is met de leiding, hebben ze steeds onenigheid. Toch gaat Dolf de hele reis mee met de kinderen, die dachten dat God voor hen zorgde. Later merken de kinderen dat het niet zo is. Naarmate de reis vordert gaan de kinderen steeds meer roven en stelen, waardoor ze ruzie krijgen met de boeren. Als ze bij de zee aankomen, komt Dolf een geheim te weten van een bisschop die deel uitmaakt van de leiding. Het plan van de leiding is om de kinderen te verkopen aan slavenhandelaren en daarmee veel geld te verdienen. Dolf en z'n vrienden vechten om niet te laten gebeuren dat zoveel (8000) kinderen worden verkocht. En het lukt. Veel kinderen gaan terug naar waar ze vandaan komen, maar de meeste kinderen gaan door naar Jeruzalem. Dolf gaat ook mee naar Jeruzalem. Onderweg, vindt hij een aluminium doosje waarop staat dat Dr. Simiak hem weer terug kan flitsen. Voor het zover is, neemt hij afscheid van iedereen. Leonardo belooft Dolf om goed voor alle kinderen te zorgen, tot iedereen zijn eindbestemming heeft bereikt. Een dag later wordt Dolf naar huis teruggeflitst, en is hij weer in zijn eigen tijd.

 

Personages

Rudolf van Amstelveen (Dolf), Dolf is de hoofdpersoon in het boek. Dolf komt uit de tegenwoordige tijd, en draagt een normale spijkerbroek met een jack. Dolf is ongeveer 15 jaar. Voor zijn leeftijd gedraagt hij zich vrij volwassen. Hij geeft leiding aan zo’n 8000 kinderen en neemt belangrijke beslissingen. Dolf komt heel zeker en dapper over, maar kan soms ook heel emotioneel zijn.

 

Leonardo Fibonacci - da Pisa, Leonardo is een erg behulpzaam persoon. Hij is de assistent van Dolf. Leonardo is de eerste persoon die Dolf in het verleden ontmoet, en hij zal tot het laatste een hele goede vriend van Dolf blijven.

 

Nicolaas, Is een herdersjongen die door Dom Thaddeus en Dom Anselmus is bedrogen. Hem werd wijsgemaakt dat hij door God gezonden was, en een belangrijke plicht moest vervullen. In werkelijkheid was hij niets meer dan ieder ander.

 

Mariecke, Mariecke is een meisje van ongeveer acht tot elf jaar die zich als wees, in Keulen, heeft aangesloten bij het Kinderleger. Mariecke is heel behulpzaam en zorgzaam. Ze groeit in de Kinderkruistocht op als een soort ‘moeder’ voor iedereen.

 

Dom Anselmus, Dom Anselmus is leider en bedenker van de Kinderkruistocht, en dus een grote leugenaar. Hij verzon de hele Kinderkruistocht om de kinderen te verkopen aan slavenhandelaren in Afrika.

 

Dom Johannis, Dom Johannis is erg aardig voor de kinderen. Dom Johannis had geen geld meer en is door Anselmus op het idee gebracht om kinderen te verzamelen en die als slaven te verkopen.

 

Dom Thaddeus, Dom Thaddeus is een monnik die zich wel kan vinden in de ideeën van Dolf. Ook al vindt hij Dolf een ketter, hij kan het goed vinden met Dolf. Als Dolf er niet geweest zou zijn, zou het met heel veel kinderen niet goed zijn afgelopen.

Ruimte

Hoe worden de plaatsen beschreven waar het verhaal zich afspeelt?

De plaatsen en ruimtes worden over het algemeen vrij gedetailleerd beschreven. Vooral als de omgeving in het verhaal erg belangrijk is, worden de plaatsen duidelijk beschreven. Bijvoorbeeld bij een belangrijke of spannende gebeurtenis wordt de ruimte gedetailleerd beschreven.

 

Welke weersomstandigheden en gegevens over klimaat of seizoenen zijn van belang?

Het klimaat en het weer zijn steeds verschillend. Van de koude Alpen tot aan het warme Jeruzalem verandert het weer voordurend. Vooral in de Alpen heeft het kinderleger veel tegenslag gehad door het weer. Doordat het bepaalde periodes heel slecht weer was, stierven vele kinderen.

Omdat het kinderleger vaak aan wordt gezien voor rovers, worden ze vaak uit steden geweerd. Ook als het erg slecht weer is. Dit is erg van belang in het boek, omdat er hierdoor vele nederlagen worden geleden.

 

 

 

Is het doel van de beschrijving spanning op te wekken, of iets over het karakter van de personages duidelijk te maken?

Meestal is het doel van de ruimte spanning op wekken. Een enkele keer zegt het iets over het karakter van de personages, maar dit is maar heel zelden.

Tijd

Waar begint het verhaal; hoe loopt het verhaal af?

Het verhaal begint in de 20e eeuw, in Amstelveen. De zestienjarige Dolf geeft zich op als proefkonijn, om mee te gaan met een materie-transmitter. Dit is een soort tijdmachine Dolf zou hierdoor teruggeflitst worden naar het jaar 1212, in Montgivray in Frankrijk. Hier zou hij een middag gaan kijken om een riddertoernooi bij te wonen. Dolf komt ook aan in Montgivray, maar kan niet teruggeflitst worden. Hierdoor zit hij vast in de 13e eeuw. In Montgivray besluit Dolf mee te lopen met een Kinderkruistocht, die vanuit Keulen op weg is naar het Heilige land. Eenmaal bij de zee aangekomen (de toegangspoort tot het Heilige land) blijkt alles bedrog. Toch reist Dolf met een groep kinderen mee naar Jeruzalem, omdat hij weinig keus heeft. Op weg naar Jeruzalem kwamen ze door het dorpje Bari. Hier vond Dolf een aluminium doosje met een boodschap uit de toekomst. Hierop stond dat Dolf teruggeflitst kon worden. De volgende dag werd Dolf ook teruggeflitst, en was hij weer in de 20e eeuw.

 

Is het verhaal chronologisch verteld?

Ja, het verhaal is in de echte tijdsvolgorde verteld. Desondanks dat Dolf door de tijd reist, worden de verhalen toch steeds in tegenwoordige tijd, en in de juiste volgorde verteld.

 

Komen er flashbacks voor?

Ondanks dat het verhaal chronologisch wordt verteld, komen er af en toe wel flashbacks voor.

 

Is er sprake van tijdvertraging?

Af en toe is er sprake van tijdsvertraging, vooral op spannende, allesbeslissende momenten.

 

Is er sprake van tijdverdichting?

Net als tijdsvertraging is er in het boek ook af en toe sprake van tijdsverdichting. Op spannende momenten dat er in een lange tijd niet veel, maar toch spannende dingen gebeuren wordt er tijdsverdichting toegepast.

 

Is er sprake van tijdsprongen?

Als er in het boek weinig spannende gebeurtenissen zijn, en er een paar ‘saaie’ dagen of weken voorbij gaan, worden er tijdssprongen gemaakt.

 

Is het doel van de tijd spanning op te wekken of iets over de personages duidelijk te maken?

Het doel van de tijd wordt voor beide doeleinden (spanning opwekken en iets over de personages duidelijk maken) gebruikt. Zo speelt op spannende momenten de tijd een grote rol, maar ook als er nieuwe personages voorgesteld worden. Ook de bekende personages worden door middel van tijd verduidelijkt.

 

Beoordeling

 

Ik vind het boek Kruistocht in Spijkerbroek een spannend en boeiend boek. Er wordt in het boek veel spanning opgebouwd. Het boek is wel lang en dik, en is af en toe moeilijk te begrijpen. Hiermee bedoel ik dat er af en toe moeilijke woorden en lange zinnen gebruikt worden. Als je eenmaal het boek aan het lezen bent, valt dit ook wel weer mee. Het boek leest ondanks deze punten toch vrij gemakkelijk en vlot. Kortom: Ik vind het boek een leuk en spannend boek, dat gemakkelijk en ‘lekker’ leest, ondanks dat de zinnen af en toe lang zijn, en er soms moeilijke woorden gebruikt worden. Een aanrader dus!