InfoCash

Artikel

Spreekbeurt: Israël

Auteur: eliezeryair | geschreven op 19-02-2011

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik vaak in Israel ben geweest en ik er veel over weet. Israel is een mooi en warm land in het Midden-Oosten aan de Middellandse Zee. Ik ben vaak in Jeruzalem geweest, dat is de hoofdstad van Israel. Maar ook in Tel Aviv ben ik vaak geweest. Vorig jaar heb ik in de zomervakantie een rondreis gemaakt door Israel. Van Tel Aviv via Haifa naar het meer van Galilea tot in Jeruzalem.


 

Oudheid

In de tijd van Jezus woonden bijna alle joodse mensen in Israel. Israel was in die tijd bezet door de Romeinen. Het Romeinse rijk was heel groot en had een sterk leger. In die oorlog hebben de Romeinen de hoofdstad Jeruzalem leeg geplunderd en in brand gestoken. Ze vernielden ook de joodse tempel, het belangrijkste gebouw voor de joden.

 Na de verwoesting van Israel werden de joodse inwoners weggejaagd. Ze moesten ergens anders in het buitenland werken. Veel joodse mensen wilden dit niet en vluchtten weg. Deze verspreiding van joodse mensen over de hele wereld heet diaspora. Vanaf het begin van de diaspora woonde er nog maar een klein deel van de joden in Israel.

Israel is daarna door vele volken veroverd. Al die volken hebben steden gebouwd die nu nog steeds te zien zijn in oude opgravingen.  

Ik heb twee grote opgravingen bezocht. Caesarea en Beit Shean. Caesarea ligt aan de middellandse zee en was vroeger een belangrijke stad met een haven. Er was ook een groot amfitheater en een paardenrenbaan

 

. Je kunt nog alles zien en zo kun je een goed beeld krijgen van hoe het was. Beit Shaen ligt meer in het noorden van Israel. Het is een van de grootste opgravingen en je kunt echt door de stad heenlopen.

 Maar soms staan die gebouwen nog overeind en worden nog gebruikt. Een voorbeeld daarvan is de Al Aqsa- moskee en de Rotskoepel-moskee. Die twee moskeeën zijn gebouwd op de plek waar in de tijd van Jezus de joodse tempel stond. Het enige dat nog van de tempel is over gebleven is de westelijke tempelmuur      

De joodse mensen die nu over de hele wereld verspreid waren hadden veel problemen. Ze spraken vaak de taal van het land niet, waren anders gekleed en hadden andere gewoonten. Ze waren blij dat ze hun godsdienst nog hadden maar hierdoor waren ze ook weer anders. Ze waren niet geliefd. Dit heet ook wel discriminatie of antisemitisme. Soms waren de bewoners van een land zo boos op de joden dat ze hen oppakten en vermoorden. Dit heet een pogrom. Omdat joden toen zo bang waren bleven ze hopen op een terugkeer naar hun oude vaderland Israel.

Zionisme

Toen heel veel joodse mensen terug wilde naar Israel gingen ze samenwerken. Die samenwerking heet ook wel zionisme. Zionisme is het verlangen naar Zion, de berg waarop Jeruzalem gebouwd is. Een van de belangrijkste mensen van het zionisme is Theodor Herzl. Hij schreef een boek waarin hij de oprichting van een nieuwe staat Israel beschreef.

Van 1914 tot 1918 was de Eerste Wereldoorlog. Duitsland verloor die oorlog. Er waren veel Duitse soldaten gesneuveld en Duitsland moest veel geld betalen aan andere landen. De meeste Duitsers waren daar boos over. Er kwam een nieuwe politieke partij die opkwam voor de Duitse bevolking. Die partij was de NSDAP onder leiding van Adolf Hitler. Hitler had een hekel aan joden en toen het heel slecht ging met Duitsland werd Hitler in 1933 gekozen tot minister president.

Hitler was een dictator die heel veel land wilde veroveren. Tijden de tweede wereldoorlog (1939-1945) veroverde hij heel Europa en vermoordde hij 6 miljoen joden in concentratiekampen.

Ik heb een aantal concentratiekampen gezien. Ik ben in Bergen Belsen, Westerbork, Sachsenhausen en Natzweiler geweest het zijn nare plekken je kunt je bijna niet voorstellen dat de joden en gevangenen daar werden opgesloten.      

Het gebied dat vroeger Israel was werd na de eerste wereldoorlog bezet door de Engelsen. Israel heette toen Brits mandaatgebied. De Engelsen beloofden in 1917 de joden dat ze terug mochten naar hun vaderland. De joden waren blij met die belofte en na de Tweede Wereldoorlog vluchtten veel joden naar het beloofde land.

In 1947 werd er een stemming gehouden in de Verenigde Naties en de meeste landen waren voorstander van een nieuw joods land. In 1948 riep David Ben Goerion de nieuwe joodse staat Israël uit.

De joden waren erg blij want nu konden ze veilig leven in hun eigen land. De buurlanden van Israël waren Arabische landen en die waren niet blij met de komst van de joden. Een dag na de onafhankelijkheid van Israël vielen Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte samen het land aan. De joodse mensen vochten zo hard dat ze de oorlog wonnen.

Vanaf de oprichting van Israël hebben de joden vaak oorlog moeten voeren tegen de Arabische buren (1948, 1956, 1967, 1973, 1982 en 2006). Israel won gelukkig alle oorlogen.

Toen ik in 2006 naar Israël ging brak juist op de dag dat ik aankwam de oorlog met Libanon uit. De palestijnen schoten met raketten op Noord-Israël en konden ook Tel Aviv raken. Gelukkig was er in het hotel een schuilkelder en is er niets gebeurd. We hebben op het busstation de soldaten uitgezwaaid die naar de oorlog gingen.

 Als Israël die oorlogen had verloren hadden de joden geen plek meer gehad om te wonen. Ook waren er veel terroristen die bomaanslagen pleegden in Israël. Om dit te voorkomen heeft Israël een hek gebouwd waardoor terroristen niet meer in Israël kunnen komen.

Toen ik in 2006 in Israël was waren er twee vrouwelijke terroristen die een bom wilden leggen in de buurt van ons hotel. Er vlogen helikopters over ons hotel en we mochten niet meer uit het hotel. We konden de straat op televisie zien. Gelukkig werden de terroristen gepakt en konden we weer naar buiten.  

Het is nu rustig in Israël. De minister president van Israël wil met de palestijnen praten over vrede maar dat wil nog niet lukken. De palestijnen houden een Israëlische militair gevangen en daar is Israël erg boos over. Ze willen dat de palestijnen Gilad Shalit vrij laten.

Afgelopen zomer ben ik naar Jeruzalem geweest en heb de ouders van Gilad Shalit ontmoet. Die zitten in een tent naast het huis van de minister president en wachten op de vrijlating van hun zoon die al meer dan 4 jaar gevangen zit bij de terreurorganisatie Hamas. 

De oplossing voor het probleem in het Midden-Oosten is dat iedereen met elkaar gaat praten over vrede. Daarvoor is het belangrijk dat alle landen Israël erkennen als joodse staat en dat de palestijnen een eigen land krijgen. Als iedereen zijn best doet en geen geweld meer gebruikt kunnen de Israeli’s in alle rust in Israël wonen.    

Masada 

Ten zuiden van Jeruzalem, in de woestijn, ligt de berg Masada. Masada betekent in het hebreeuws vesting. De Romeinse keizer Herodes had een paleis gebouwd boven op de berg. Toen de Romeinen Jeruzalem hadden leeg geroofd en in brand gestoken waren er 960 joodse mensen naar de berg gevlucht. Ze zaten hoog en de Romeinen konden hun niet pakken. De Romeinen maakten vier soldatenkampen rond de berg zodat de joden niet weg konden. De joden hadden boven op de berg alles wat ze nodig hadden: eten, wapens en drinkwater. De Romeinen beneden in de woestijn hadden het heel erg zwaar en warm.

Het Romeinse leger bedacht een truckje om op de berg te komen. Ze bouwden van hout een hele hoge toren op wielen. Via die toren konden ze na jaren eindelijk op de berg komen.

De avond daarvoor hadden de 960 joden overlegd wat ze moesten doen als de Romeinen op de berg zouden komen. Ze wilden niet gevangen worden genomen want dan zouden ze als slaven worden behandeld. Ze besloten om zichzelf te doden. In het joodse geloof is zelfmoord verboden. Daarom doodden 10 mannen de overige 950. Van de over gebleven groep van tien mannen werden er 9 door een man gedood deze laatste man pleegde zelfmoord en was dus de enigste die de regel had overtreden.

Het is heel erg wat er boven op de berg Masada is gebeurd. De joodse mensen hebben verschrikkelijk hard gevochten en zich verzet tegen het sterke leger van de Romeinen. Voor de mensen in Israel is dit nog steeds een groot voorbeeld. Daarom leggen Israëlische soldaten boven op de berg Masada de eed af.         

Ik ben zelf twee keer op de berg Masada geweest. Het is daar heel heet, wel zo’n 46 graden. Je kunt naar boven met een kabelbaan of het snakepath. Ik wil graag nog een keer naar boven met het snakepath. Het was heel indrukwekkend boven op de berg.  Je zag nog de resten van de Romeinse legerkampen. Ook ben ik mijn zonnebril verloren tussen de eeuwenoude stenen van het stoombad.           

  Israel bestaat sinds 1948. Het land is vanaf toen enorm modern geworden. Er zijn vliegvelden, snelwegen, grote steden, er rijdt een trein van het noorden naar het zuiden en er is een grote haven in Haifa.

De vier grote steden van Israel zijn Jeruzalem (hoofdstad), Tel Aviv, Haifa en Tiberias. In Jeruzalem wonen vooral hele gelovige joden. Het is natuurlijk een oude stad maar er zijn ook veel nieuwe huizen gebouwd. Vooral het oude centrum is erg mooi. Daar is het net alsof je terug bent in de tijd. De oude stad van Jeruzalem is in vieren gedeeld: de joodse wijk, de Armeense wijk, de christelijke wijk en de moslimwijk. De wijken zijn heel verschillend en het is leuk er door te wandelen. In Jeruzalem is een beroemd ziekenhuis, het Hadassa-ziekenhuis. Hier worden veel uitvindingen gedaan om ziekten te genezen. 

Jeruzalem

Tel Aviv is een hele grote moderne stad. De stad bestaat pas sinds 1908 en het is er erg druk. Er zijn heel veel terrasjes en grote moderne winkels. En er is een hele lange boulevard langs het strand.  Er wonen veel minder gelovige joden en je kunt er vooral veel lol maken, winkelen, aan het strand liggen en lekker eten. Ook is er een universiteit en de studenten wonen allemaal in de stad. De mensen die klaar zijn met de universiteit zijn heel geleerd en doen uitvindingen waar de hele wereld iets aan heeft.

Tel Aviv

Haifa is een grote stad in het noorden van Israel. De stad is gebouwd op een berg. Er is dus geen weg die vlak is, alleen maar stijgende en dalende wegen. De stad heeft een hele grote zeehaven en veel industrie. Op de hellingen van de berg Carmel worden druiven verbouwd om wijn te maken. Deze wijn is overal in de wereld te koop.

Haifa

Tiberias is een stad aan de oever van een groot meer; het meer van Tiberias. In de bijbel heet dit het meer van Galilea. Dit was het meer waar Jezus op het water liep. De stad ligt tussen de bergen en het waait er erg hard doordat de wind tussen de bergen doorkomt. Waarschijnlijk is dit ook de reden van de plotselinge storm in het bijbelverhaal over de vistocht van Jezus.

 

Israel is mijn favoriete land en vakantiebestemming. Het is een interessant land, het is er heel anders dan in Nederland. De mensen zijn aardig al spreken ze hebreeuws en kan ik ze niet verstaan. Het is een heel oud land met hele oude dingen.

 Israel is een land waarover je veel kunt lezen in de kranten. Ook is Israel vaak op het journaal. Israel heeft vaak oorlog gehad met  de buurlanden. Ook hebben  Israel en de Palestijnen  ruzie met elkaar.

Het klinkt als een gevaarlijk land waar het niet prettig is om te zijn. Sinds 2006 ben ik nu 4 keer in Israel geweest en heb zelf gekeken hoe het er is. Het is een mooi land met prachtige steden en de mensen zijn erg aardig. In mijn werkstuk heb ik willen laten zien dat Israel niet het gevaarlijke land is dat veel mensen denken.  Ik heb geschreven over de geschiedenis van Israel en over de belangrijkste gebeurtenissen. Ook heb ik geschreven over de steden en het Israel nu.

Ik hoop dat jullie er van geleerd hebben.


InfoCash

Artikel