InfoCash

Artikel

Spreekbeurt: Israël

Auteur: eliezeryair | geschreven op 19-02-2011

Ik houdt mijn spreekbeurt over het land Israël. Israël is een land aan de Middellandse zee. Jullie zullen vast wel van het land hebben gehoord want er wordt veel over gesproken. Israel wordt in bijna ieder journaal genoemd.


Jeruzalem

Het is ongeveer zo groot als Nederland en er wonen bijna 6 miljoen mensen. De hoofdstad is Jeruzalem en andere bekende steden zijn Tel Aviv en Haifa. Ieder jaar gaan er heel veel mensen naar Israël op vakantie omdat het een land is waar de zon bijna altijd schijnt. Zelfs in de winter is het in het zuiden van Israël lekker warm. Israël bestaat voor een groot gedeelte uit woestijnen maar er zijn ook bergen en bossen.

(Vlag van Israel laten zien) De vlag van Israël is wit met blauwe strepen. In het midden van de vlag staat een davidster. In Israël spreken de mensen Hebreeuws.

Israel is een heel erg oud land. Het land werd al genoemd in de verhalen van de bijbel. Israël is het land waar vroeger de joden woonden.

(Plaat van Nazareth laten zien) In de bijbel wordt het verhaal verteld van Jezus van Nazareth. Nazareth was een heel klein boerendorpje in het noorden van Israël.

Jezus van Nazareth is de zoon van God en werd in het jaar 0 geboren in Bethlehem. Dit is het kerstverhaal, dat kennen jullie vast wel. Het is het verhaal van Jozef en Maria en van de geboorte van Jezus in een stal in Bethlehem.

Jezus

Toen Jezus 33 jaar was werd hij beschuldigd van verraad en moest hij worden gekruisigd. Dat was toen een hele gewone straf. Dit speelde zich allemaal af in Jeruzalem. De Via de la Rosa is de weg die Jezus heeft gelopen met het kruis op zijn rug. Via de la Rosa betekent de weg van de rozen. Het is Italiaans omdat de Romeinen toen de baas waren in Israël. De Romeinen komen uit Italië.  Dat heette het Groot Romeinse Rijk. De Romeinen waren overal de baas, ook in Nederland.

Het jodendom is een geloof net als het katholieke geloof of het christelijke geloof. De joden hadden ook een tempel, een soort kerk. Die tempel stond in Jerusalem en was al gebouwd voor het jaar 0. De Romeinen hebben de tempel in het jaar 75 na Christus kapot gemaakt en het enige dat is overgebleven is de westelijke muur van de tempel. Die muur staat er nu nog en wordt nu ook wel klaagmuur genoemd omdat de joden er klagen over het kapot maken van de tempel.

(Plaat van de klaagmuur laten zien) 

Tempel 

 Nadat de Romeinen de tempel kapot hadden gemaakt zijn de joden uit hun land gevlucht en zijn overal in de wereld gaan wonen. Dit heet met een moeilijk woord de diaspora. Dit woord betekent verstrooiing. Deze vlucht van de joden over de hele wereld is ook de reden dat er overal joden wonen. De joden namen hun geloof en hun symbolen mee.

(Menorah laten zien) Hier zien jullie zo’n symbool. Het is een menorah, een 8-armige kandelaar met een davidster.

Toen er bijna geen joden meer in Israël woonden kwamen er Arabieren wonen. Arabieren hebben het Islamitische geloof. Deze Arabieren bouwden in het jaar 600 een eigen tempel op precies dezelfde plek als waar de verwoeste joodse tempel stond. Die Islamitische tempel staat er nu nog en heet de rotskoepelmoskee. Het is een islamitische gedenkplaats

(Plaat laten zien van de rotskoepelmoskee) Israël was dus een onderdeel van het Grote Romeinse Rijk en toen dat rijk niet meer bestond werd het gebied Israël veroverd door de Turken. Dit Turkse rijk heette het Ottomaanse Rijk en het was een heel groot rijk tussen de 14 eeuw en de 20 eeuw. Israël heette toen al geen Israël meer maar Palestina.

In 1914 verloren de Turken een oorlog. Zij vochten tegen de legers van de Fransen en de Engelsen. Engeland werd de baas over Palestina. Zij pasten eigenlijk op het land. Met een moeilijk woord heet dat een mandaatgebied. In Palestina woonden veel arabieren en ook nog een groepje joden. Deze joden waren tijdens de diaspora niet gevlucht en woonden vooral in Jeruzalem.

De Engelsen waren een beetje gemeen en beloofden hetzelfde land aan twee groepen. Zij beloofden het aan de arabieren maar in 1917 beloofden zij het ook aan de joden. Die belofte schreven zij in een brief en die brief heet de Balfour declaratie. Dit had tot gevolg dat de Engelsen, de Arabieren en de joden alle drie ruzie met elkaar kregen. Die ruzie duurde heel lang, tot de tweede wereldoorlog in 1939.

 Adolf Hitler was de leider van het Duitse derde rijk en hij begon de Tweede Wereldoorlog. Toen hij de baas was geworden in Duitsland en heel veel landen had veroverd vond de holocaust plaats. De holocaust betekent dat de Duitsers 6 miljoen joden die in Europa woonden vermoorden. Hitler had namelijk een enorme hekel aan joden. Hij gaf de joden overal de schuld van. Als er ergens iets gebeurde kregen de joden de schuld, ook als ze er niets aan konden doen. 

 Veel joden vluchten voor de oorlog naar Palestina en ook na de oorlog gingen veel joodse mensen die de oorlog hadden overleefd naar Palestina. Met een moeilijk woord heet dat Aliya. Maar in Palestina waren ze nog niet veilig want daar moesten de joodse mensen vechten tegen de Arabieren. De joden konden dus niet rustig wonen en werken. En dat wilden ze zo ontzettend graag.

In 1948 besloot David Ben Goerion om de staat Israël uit te roepen. Op een avond hield hij een toespraak voor de radio en toen was Israël een land. De joden waren heel blij want nu konden ze eindelijk in rust leven en hoefden ze zich niet te verstoppen of zich te schamen voor hun gewoonten en hun manier van leven.

De arabieren vonden het niet goed dat er een land Israël kwam en gingen vechten tegen Israël.

 

Israël won die oorlog. Het is niet de laatste oorlog die Israël heeft gevoerd tegen de Arabische landen. De Arabieren bleven zich verzetten tegen Israël.

Sinds David Ben Goerion de staat Israël uitriep hebben Israël en de arabieren 5 oorlogen gevoerd. Israël won ze alle 5.

 

Israël is nu een welvarend land. Israël verkoopt heel veel produkten aan andere landen. Denk bijvoorbeeld maar aan druiven, meloenen, aardappels, bloemen en jaffa-sinaasappels. 

 

In de zomervakantie ga ik naar Israël toe om het land beter te leren kennen.

 

Daarom heb ik nu mijn spreekbeurt over Israël gehouden.


InfoCash

Artikel