InfoCash

Artikel

De kroongetuige - Maarten 't Hart

Auteur: cdehaas | geschreven op 22-06-2011

Een degelijke samenvatting over dit mooie verhaal. Dit artikel kan prima gebruikt worden als naslagwerk. Ik hoop dat hiermee het verhaal een stuk duidelijker wordt. Maarten 't Hart is een erkende schrijver en heeft al veel boeken op z'n naam staan. Maar dit is toch wel een van de bekendste!


Algemene gegevens

Auteur: Maarten ’t Hart

Titel: De kroongetuige

Eerste druk: 1983

Gelezen druk: 2000 Naam uitgever: Wolters-Noordhoff (met een licentie van B.V. De Arbeiderspers)

 

De personages 

- Thomas Kuyper

Thomas werkt bij een medisch-biologisch laboratorium. Hij voert daar verschillende onderzoeken uit op proefdieren. Hij is een beetje slungelig en onhandig. Thomas houdt erg van muziek, vooral van Verdi.

'Ik zocht naar iets waarmee ik haar definitief de mond kon snoeren, iets waar ze niets tegenover zou kunnen stellen, iets dat haar zou verpletteren, en terwijl ik naar het verlossende woord uitkeek, besefte ik, met die onheldere klaarheid die het kenmerk is van een ruzie die men zelf heeft uitgelokt, dat ik haar buitengewoon onrechtvaardig bejegende. Toch kon ik niet meer terug, toch moest ik haar die daar in het blauwe licht op de drempel stond, wel de mond snoeren, vernietigen, verslaan, en nog altijd zocht ik naar iets, naar dat wat haar het meest zou kwetsen. (blz. 34)

 

- Leonie Kuyper

Ze is de vrouw van Thomas, al twaalf jaar lang. Na de middelbare school heeft ze Frans gestudeerd. Ondanks dat is ze toch huisvrouw gebleven. Ze heeft geen kinderen, doordat ze onvruchtbaar is gebleken. Ze heeft op veel alternatieve manieren geprobeerd om alsnog zwanger te raken, maar zonder resultaat. Leonie heeft er veel last van dat ze kinderloos is, het achtervolgt haar nog elke dag.

Als Thomas opgepakt wordt voor de verdwijning van Jenny, gaat Leonie zèlf uitzoeken hoe het is gegaan. Ze is erg slim en kan als dat moet haar mannetje staan.

 Ze, ze verdenken me ervan dat ik op de één of andere manier betrokken ben bij de verdwijning van Jenny Fortuyn en daarom nemen ze me mee naar het politiebureau.’ ‘Zal ik dan wachten met het eten?’ vroeg ze. ‘Ik denk niet dat dat nodig is,’ zei ik, ‘ik denk niet dat ik vanavond nog thuis kom.’ ‘O, is het al zover. Maar waarom heb je me niets verteld?’ ‘Omdat ik je erbuiten wilde houden, ik wilde niet dat je je onnodig zorgen zou maken.’ ‘Dacht je dat ik me geen zorgen gemaakt heb? Je viel zienderogen af, je lakens roken ’s morgens vroeg zo vreemd, en je was almaar zo down, je maakte ruzie om niets.’ ‘Ja, ik dacht wel dat je al iets vermoedde, maar het lijkt wel of je helemaal niet schrikt.’ ‘Ik schrik ook niet, ik heb het heus wel zien aankomen.’ (blz. 59)

 

 - Jenny Fortuyn

Ze is jong en ziet er knap uit. Jenny heeft in haar leven meerdere relaties gehad, zowel met mannen als met vrouwen. Ze werkt in de bibliotheek, daar heeft ze Thomas ook ontmoet. Maar al snel blijkt dat ze niet alleen maar lief en aardig is. Ze heeft al wel eens geprobeerd zelfmoord te plegen, die poging mislukte. Ze misbruikt haar geliefden, ze gaat om met mensen die nuttig voor haar kunnen zijn, die informatie of geld hebben. Zo steelt ze drugs van Thomas’ werk en is ze betrokken bij een moord.

%.   ‘Ga je nog mee bij me thuis iets drinken?’ vroeg ik. ‘Nee,’ zei ze, ‘ik denk er niet over, je bent nu al stom dronken.’ … ‘Maar ik kan thuis toch koffie zetten.’ ‘Nee,’ zei ze, ‘ik ga echt niet met je mee.’ Ik vatte haar arm en probeerde haar mee te trekken. ‘Verdomme, laat me los,’ zei ze luid. (blz. 7 en 8) 

- Joost Lambert

Inspecteur Lambert, zoals hij meestal wordt genoemd, werkt als rechercheur bij de politie. Bij de zaak over de verdwijning van Jenny is hij persoonlijk zeer betrokken. Hij heeft namelijk zelf een relatie gehad met Jenny. Hij is er van overtuigd dat Thomas op één of andere manier bij de zaak betrokken is.

 'Wat zijn die donkere troeteljongens in die grote kooi?’ vroeg Lambert. ‘Ratten,’zei ik. Lambert liep naar een terrarium waarvan hij de deksel oplichtte en vroeg: ‘Wat huist hierin?’ ‘Voorzichtig,’ riep ik, ‘daar zitten kleine uiterst giftige spinnetjes in.’ ‘Niet erg verstandig om die dan hier open en bloot te laten staan,’ zei hij, ‘ik zou op z’n minst een slotje aan dat deksel maken.’ ‘Ja, zei ik, ‘dat moet ook gebeuren, temeer daar iedereen die hier voor het eerst komt, het deksel oplicht en z’n hand in het terrarium steekt.’ ‘Jenny ook?’ vroeg Lambert achteloos. (blz. 16 en 17)

Het verhaal

 

Thomas gaat, in een weekend dat Leonie bij haar moeder is, op stap met Jenny. Tijdens de bezoekjes aan verschillende kroegen jat ze de sleutels van het laboratorium waar Thomas werkt. Ze maakt een einde aan het contact met Thomas en breekt samen met een vriend in bij het laboratorium. Ze neemt daar alle drugs mee (waar proeven mee werden gedaan) en vertrekt met de noorderzon. Doordat ze wordt vermist, gaat de politie er achteraan en verdenkt Thomas. Die was natuurlijk ook als laatste bij haar in de buurt gezien. Hij wordt opgepakt door Lambert en iedereen beschuldigt Thomas ervan dat hij Jenny heeft laten opeten door zijn proefdieren. Leonie is teleurgesteld in hem dat hij ervan doorging met Jenny, maar ze geeft hem niet op. Ze wil bewijzen dat Thomas niet degene is die Jenny heeft laten verdwijnen, maar dat het door een ander komt. Ze gaat er zelf achteraan en komt er achter dat Jenny nog leeft en de drugs heeft gestolen die opgeslagen lagen in het laboratorium. Thomas komt weer vrij.

Motieven

- Kinderloosheid:

Leonie en Thomas willen graag kinderen, maar zij is onvruchtbaar. Daardoor voelt ze zich schuldig tegenover Thomas. Haar leven wordt hier erg door beheerst.

- Verdwijning/moord:

Jenny is verdwenen, maar wie heeft daarvoor gezorgd?

- Trouw en ontrouw:

Thomas is getrouwd met Leonie, maar toch krijgt hij een verhouding met Jenny. Hij probeert dat te verbergen. Maar Leonie komt er snel genoeg achter dat er iets niet klopt. Ook zij blijft niet ‘trouw’ aan hem, want eerst gelooft ze in zijn onschuld, maar later begint ze toch te twijfelen.

- Jaloezie:

Leonie vraagt zich meerdere malen af waarom Thomas een ander zocht. Wat had Jenny dat zij niet had?

- Muziek:

Leonie en Thomas houden beide erg van muziek, van klassieke muziek. Ze vinden hier hun rust in, al houden ze wel van een verschillende smaak.

- Het geloof:

In de tijd dat Thomas weg is, bid Leonie vaak en bezoekt ze ook een keer de kerk.

- Filosofie:

Thomas drukt zich vaak uit door wijze gezegdes op te noemen van Nietzsche.

Thema

Het boek heeft twee thema’s, die veel met elkaar te maken hebben.

Leonie en Thomas zijn kinderloos, doordat Leonie onvruchtbaar is. Daardoor groeien ze uit elkaar. Ook de tweede relatie van Thomas zorgt voor de nodige ophef. Hierdoor ontstaat een verstoorde huwelijksrelatie.

Ook de vermissing van Jenny speelt een grote rol in dit boek. Eerst wordt Thomas ervan verdacht haar te hebben omgebracht. Hij zou haar hebben weggewerkt door haar te voeren aan zijn proefdieren. Later blijkt dit niet zo gegaan te zijn.

 

De boodschap

In de 19e eeuw werden er meerdere psychologische romans geschreven met een misdaadmotief erin. Maar in de 20e eeuw verdween dat een beetje. Maarten ’t Hart wilde dat weer terugbrengen, laten zien dat dat genre er ook bij hoort. Daarom schreef hij dit boek.

 

Hij studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, onder andere in 1963. In dat jaar maakten zijn studiegenoten een film genaamd: ‘Moord in het museum’. Er ging namelijk een verhaal de ronde dat er een verborgen lijk op de universiteit zou zijn, staande in een pot met alcohol. Dat komt weer overeen met het boek. Zo heeft hij er toch iets ingevoegd dat hij zelf heeft meegemaakt.