InfoCash

Artikel

Boekverslag het bittere kruid

Auteur: jaah10 | geschreven op 25-09-2011

Hier heb ik een boekverslag/recensie van het boek 'het bittere kruid'. Gebruik dit verslag uitsluitend om een beter beeld te krijgen van het boek of voor leerdoeleinde. niet om het te koperen voor school het is alleen een hulpmiddel.


Het verslag

 

Informatie

Titel: Het Bittere Kruid, een kleine kroniek

Auteur: Marga Minco

Plaats en jaar van uitgave: Wolters-Noordhoff, Groningen 2001

Druk: 34J

aar van eerste uitgave: 1957

 

Personages

De Hoofdpersoon is een joods meisje. De naam van het meisje is niet bekend. Het meisje is een ik-figuur. Ze wordt in het verhaal van hier naar daar gestuurd om de Duitsers te ontlopen. Ze komt op verschillende onderduik plaatsen terecht. Ze maakt verschillende veranderingen mee waaronder het feit dat ze haar haar laat blonderen en ze epileert ook haar wenkbrauwen. Ze wordt steeds verstandiger. Ze gedraagt zich niet als een bang meisje ze gaat gewoon heen waar ze maar wil.

 

Het meisje heeft een vader die erg optimistisch is over de oorlog. Hij wil niks hebben van alle geruchten dat de Duitsers zo slecht zijn. Vader moet zich, zoals alle mannen, laten keuren, maar hij wil niet goedgekeurd worden dus heeft hij via via een drankje geregeld wat je er heel slecht uitlaat zien en zo word hij afgekeurd. Al snel verhuist hij samen met zijn vrouw naar Amsterdam. Waar hij na een tijdje wordt opgepakt door de Duitsers

 

Het meisje heeft ook een moeder waar je eigenlijk vrij weinig van weet. Wat je wel weet is dat de moeder heel zorgzaam is en wil dat er echt niks gebeurt met het meisje. Ze verhuist dus met haar man naar Amsterdam waar het meisje na een tijde op bezoek komt. De moeder heeft hierbij meerdere gevoelens. Aan de ene kant vindt ze het erg fijn om haar dochter weer te zien, maar ze vindt ook dat het een erg gevaarlijke reis was. Ook de moeder wordt uiteindelijk opgepakt.

 

Het meisje heeft ook een Broer genaamd Dave. Dave is getrouwd met Lotte. Het rare vind ik dat Dave en Lotte de enige belangrijke personen zijn waar je de naam van weet. Dave moet zich ook laten keuren en neemt ook een drankje en word afgekeurd. Zodra het meisje naar haar ouders gaat in Amsterdam verdwijnt Dave in het verhaal.

 

Ik heb voor de ik-persoon een goed passend citaat gevonden. ‘Weet je wat ik ga doen?’ zei ik op een middag tegen mijn broer. ‘ik ga naar Amsterdam.’ ‘Hoe kom je daar nu bij,’zei zijn vrouw. ‘het lijkt me erg onverstandig.’ ‘ik heb er genoeg van,’ zei ik. (pag. 40)

Perspectief

Het verhaal is zonder twijfel in de ik-perspectief geschreven wat ik er vervelend vond lezen, maar hier kom ik bij mijn mening nog op terug. Er wordt tussendoor niet gewisseld van perspectief.

 

Tijd en Ruimte

Het verhaal begint net voor de oorlog in Breda in het ouderlijk huis van het meisje en eindigt tijdje na de oorlog. Het verhaal wordt wel in chronologische volgorde verteld met één of twee kleine terug blikjes van het meisje die dan terugdenkt aan hoe het was als joods kind. Het boek eindigt eigenlijk in de oorlog in 1994 of zoiets denk ik, maar er zit nog een epiloog achteraan waar het meisje zich na de oorlog bevind. Het enige wat wordt verteld in het epiloog is dat ze geen familie meer heeft.

Het verhaal speelt zich ook een tijdje af in Amersfoort waar Dave en Lotte wonen en natuurlijk ook in Amsterdam waar de ouders onderduiken. In Utrecht spreekt ze ook nog af met Dave en Lotte op het Centraal Station en ook nog in Zeist waar haar oom en tante wonen.

Het verhaal wordt verteld in drieëntachtig bladzijden

Motieven en het Thema

Twee van de vele motieven in dit boek zijn oorlog en verloren familie

De oorlog is duidelijk aanwezig en komt ook steeds terug. Ze verliest haar familie beetje bij beetje en komt dus ook steeds terug, wat wel erg zielig en aanspreken is.

Het thema is naar mijn mening iets met overleven. Ze gaat van hot naar her om te problemen te voorkomen en om de Duitsers te ontlopen

 

Samenvatting

Het verhaal begint als de ik-persoon samen met haar ouders terug komt in Breda waar het huis van haar ouders stond. Ze waren tijdelijk geëvacueerd vanwege de inval van de Duitsers. De vader blijft positief en wil niet onderduiken ondanks ze joods zijn. De ik-persoon wordt ziek en verhuist met de familie naar Amersfoort, waar haar broer en Lotte wonen. Op een dag komt vader thuis met sterren die alle Joden dragen moeten. Ze zijn allen blij met deze gebeurtenis.Het blijft echter niet bij alleen sterren, vader en Dave krijgen een oproep voor een werkkamp keuring. Hier worden ze afgekeurd omdat ze een of ander chemisch goedje uit een raar flesje drinken waardoor ze ziek lijken. Het buurmeisje, die niet Joods is, komt langs om haar tennis racket te lenen en zegt dat ze een aantal spullen uit de kamer van de ik-persoon mooi vindt, die zegt dan dat het buurmeisje ze mee kan nemen, omdat zij er toch niks meer aan heeft. Nog steeds duiken ze echter niet onder, ondanks alle razzia’s die plaatsvinden. Ze worden met z’n allen opgeroepen. De ik-persoon, Dave en Lotte komen er onderuit met behulp van de dokter. Vader en moeder moeten wel weg. Zij gaan naar een getto in Amsterdam.

De ik-persoon besluit om haar ouders op te gaan zoeken in Amsterdam. In Amsterdam aangekomen besluit ze daar een tijdje te blijven. Tijdens haar bezoek komt er echter een inval in haar ouderlijk huis. Haar ouders worden opgepakt, de ik-figuur niet omdat ze nog net door de achterdeur kon ontsnappen. Helaas hangt haar jas dan nog in het huis met daarin haar identiteitspas. Daardoor weten de Duitsers alles van haar wat ze weten moeten en is de ik-figuur haar leven dus niet meer zeker.

Ze gaat naar Dave en Lotte. Weer gaat ze met de trein, nu naar Utrecht. Lotte en Dave worden echter opgepakt op het station en de ik-persoon is nu dus nog in haar eentje over. Weer terug in Amsterdam helpt Wout haar een onderduikadres te vinden. Gedurende het einde van de oorlog wisselde de ik-persoon nog een aantal keren van onderduikadres.

Na de oorlog gaat ze op bezoek bij haar oom en tante in Zeist. Waar verder niet veel gebeurt. Alleen haar oom gaat uiteindelijk ook dood.

 

Titelverklaring

De titel van het boek is ‘Het bittere kruid’. Ik denk dat de titel gaat over de tijd in de oorlog, want het was een erg ‘’bittere’’ tijd. Ik weet alleen niet waarop dat kruid slaat. In verschillende recensies hebben ze het over eten, omdat de joden bittere kruiden op hun maaltijden deden om terug te denken aan de bevrijding in Egypte, maar dit zijn niet mijn woorden, want ik wist niet dat ze zulke kruiden gebruikten.

 

Eigen mening

Ik vond het een erg goed verhaal, omdat het goed de tijd van de oorlog weergeeft en je ook goed de gevoelens krijgt te weten van iemand in de oorlog, maar ik vind het verhaal echt bagger verteld. Alles staat in het ik-perspectief wat ik erg vervelend vind lezen.

Ik vind het verhaal ook niet echt spannend, want wat er gebeurde vond ik een beetje voorbarig en voorspelbaar.