InfoCash

Artikel

Samenvatting niets mag ons overkomen

Auteur: haspeltje | geschreven op 18-10-2012

Dit is een samenvatting over het artikel "niets mag ons overkomen" van K van der Vijver. Het artikel gaat grotendeels over veiligheid, wat wekt dat bij de mens op en hoe voelen we ons daarbij.


Niets mag ons overkomen

 

Veiligheid is een moeilijk hanteerbaar onderwerp, maar hoe komt dat? Dat komt omdat het een begrip is dat over meetbare zaken gaat maar ook over nauwelijks meetbare zaken.

Meetbare zaken zijn bijvoorbeeld het aantal roofovervallen. Nauwelijks meetbare zaken zijn de meningen van mensen over veiligheid.

De thema’s die bij de meeste mensen onveiligheidsgevoelens opwekken zijn: Bedreigingen op het vlak van gezondheid, en de te vrezenongelukken en rampen. Hoe komt het nu dat we die thema’s als onveilig zien? Dat komt doordat we nauwelijks meer een klein beetje risico kunnen verdragen, en omdat we willen dat de overheid ervoor zorgt dat ons niets meer kan overkomen.

De mogelijke verklarende achtergronden van het gevoel van onveiligheid zijn: We denken dat we ons leven kunnen beheersen, maar als dan blijkt dat dat niet zo is voelen we ons al onveilig. Een andere reden is dat we denken dat de politici en politie mensen ons werkveld gaan beheersen. En dat wekt bij veel mensen onveiligheidsgevoelens op. Ook blijkt dat onze onveiligheidsgevoelens steeds groter worden. Dit komt doordat er steeds meer rampen zijn. En hierdoor denken mensen dat ze hun omgeving niet meer kunnen beheersen.

Als me onze onveiligheidsgevoelens af willen laten nemen moeten er wat gebeuren. Veel mensen denken dat we hiervoor meer en zwaarder moeten gaan straffen, maar dat is niet zo. We moeten onze mentalen houden veranderen ten opzichte van het onheil dat ons kan overkomen. Dat is de beste remedie.

Maar toch zijn er natuurlijk nog betere en snellere methodes om ons onveiligheidsgevoel te verminderen, alleen is dat niet duidelijk uit te leggen en op te schrijven. Dit is namelijk voor iedereen anders. Iedereen kan zijn eigen manier bedenken om zich veiliger te voelen.