InfoCash

Artikel

Monkey business

Auteur: runerke169 | geschreven op 02-04-2013

Monkey Business is de eerste roman van de dichter Jan Lauwereyns. Hij speelt zich af in een laboratorium in Japan waar een Hariku de laatse 7 à 8 uur spendeert aan het vertellen van het hoe, het wanneer en het waarom hij een laboratoriumaapje is geworden. Hopelijk doet het volgende artikel je zin krijgen om het boek te lezen.


Samenvatting

Monkey Business is de eerste roman van de dichter Jan Lauwereyns. Hij speelt zich af in een laboratorium in Japan waar een Hariku de laatse 7 à 8 uur spendeert aan het vertellen van het hoe, het wanneer en het waarom hij een laboratoriumaapje is geworden.

De westerse onderzoekers voeren neurofysiologische experimenten op aapjes uit. Hiermee proberen ze te weten te komen of er een verband bestaat tussen de ziel en het lichaam.

De laboratoriumaapjes Hariku, Zora, Ichitaro, Shin en Gaus moeten eerst een proefperiode doorstaan alvorens het dak van hun schedel vervangen door een soort helm met een trechter waarlangs naalden in de hersenen kunnen worden gestoken.

Vanaf dit moment starten de Witte jassen met hun spel. Ze laten de aapjes zo uithongeren, zodanig dat ze tijdens de expirimenten hard moeten werken om enkele druppeltjes water te bekomen. En ze zodoende kunnen overleven.

Monkey bussiness gaat hard in tegen de wetenschappelijke experimenten met dieren.

Al denkt Hariku vlak voor hij weet dat zijn tijd gekomen is, na over de zin en de onzin van het leven. Over de zin van het gebruiken en verbruiken van aapjes en andere dieren door mensen. Monkey business handelt over thema’s zoals aids, zelfmoord en mishandeling van dieren. 

Personages

Hariku:                    Sneeuwpaapje

                                 Hoofdpersonage

                                 Geboren in Nikko bij Tokyo in 1994

                                 Gevangen genomen samen met Fumi in Nikko in 1994 (asiel)

Fumi                        Tweelingbroer van Hariku

Moeder                  gestorven

Vader                      leider en aspirant-leiders, gevlucht

Shin                         vriendaapje

Witte jassen         Filosoof Dekaruto, Rorensu, Ono en Kawaguchi