InfoCash

Artikel

Hoofdluis? Zo kom je er van af!

Auteur: Lichtpuntje | geschreven op 20-04-2010

Niets zo vervelend als kleine beestjes in je haar van je kind. Je ziet je kind verdacht veel zich op het hoofd krabben. Dan weet je het eigenlijk al: je kind heeft hoofdluis! Het is zaak zo snel mogelijk in actie te komen. Hoofdluis is een beestje dat zich snel vermenigvuldigt. Binnen korte tijd ontketent zich een ware epidemie. Met onderstaande tips ben je snel van de ongewenste gast verlost.


Geen paniek!

Controleer met een netenkam of er inderdaad luizen in het haar zitten. Je ziet de kruipertjes al snel. Het hebben van hoofdluis is erg vervelend. Om de beestjes uit je huis te bannen, moet je flink aan de slag. Geen tijd om paniek te zaaien. Heb je geen netenkam? Ga direct naar de apotheek en koop meteen ook een antihoofdluismiddel. Informeer de school en gelegenheden waar je kind is geweest over de hoofdluis. Mogelijk heeft je kind het bij één van deze locaties de hoofdluis opgelopen. Hoofdluis is niet iets om je voor te schamen. Hoofdluis vertoeft namelijk bij voorkeur op een schoon en frisgewassen hoofd. Om een epidemie te vorkomen, moeten plaatsen waar ze voorkomt wel ingelicht worden. Dan kunnen er stappen ondernomen worden om de hoofdluis grondig aan te pakken.

Kammen, kammen, kammen

Het belangrijkste is de neten en luizen uit de haren te verwijderen. In principe heb je geen chemische middelen nodig, maar deze maken het wel makkelijker om snel van de luizen af te komen. Antihoofdluismiddelen zijn er in de vorm van lotions en shampoos. Vraag de apotheker om advies als je gebruik wilt maken van deze middeltjes. De lotion zorgt ervoor dat de luizen en neten gedood worden. De lotion heeft een sterke geur en zal enkele uren moeten inwerken. De dode luizen en neten moeten hierna dagelijks uit het haar worden gekamd met de netenkam. Doe dit boven een witte wastafel. Je kunt hierin makkelijker zien of er nog levende luizen aanwezig zijn. De neten moeten zo goed mogelijk uit het haar gekamd worden. Dit is geen makkelijke klus, want de neten zitten stevig vast aan het haar. Er is speciale shampoo verkrijgbaar die de lijmlaag van de neten afbreekt, waardoor de neten zich makkelijker laten verwijderen. Het kammen, waar je minimaal 20 minuten voor moet uittrekken, kun je het best voor het slapengaan doen. Luizen leggen bij voorkeur ’s nachts de eitjes (neten). Het kammen moet je ongeveer twee weken doen, net zolang totdat je geen neten meer in de haren terug vindt. Na een week rust, kam je nog eens één keer alle haren goed door. Als je dan geen neten meer vindt kun je overgaan tot de preventieve behandeling tegen hoofdluis.

Schoon, schoner, schoonst

Heb je hoofdluis aangetroffen bij je kind, dan ga je de haren meteen goed behandelen zoals hierboven is beschreven. Daarnaast dien je alle jassen die aan de kapstok hangen te wassen op 60 graden. Zijn er jassen die hiervoor niet geschikt zijn, dan doe je ze in een vuilniszak die je goed dichtknoopt. Als het buiten vriest, heb je geluk. Je hoeft de zakken dan slechts twee dagen in de vrieskou te leggen. De luizen vriezen dood. Anders houd je de jassen twee weken in de vuilniszak. De luizen zullen niet kunnen voortleven en gaan dood. Het beddengoed moet ook kop 60 graden gewassen worden, net als knuffels. Lievelingsknuffels kunnen twee dagen in de vriezer worden gelegd. Ook dat overleeft de hoofdluis niet.

Preventieve behandeling tegen hoofdluis

Je kunt er weinig aan doen. Als er op school of elders hoofdluis aanwezig is, kan de hoofdluis terecht komen in de haren van je kind. De hoofdluis verplaatst zich via de kragen van jassen. Een luizencape of luizenzak betekent een grotere hindernis voor het beestje. De kans is aanzienlijk groter dat de hoofdluis zich niet op deze jas kan nestelen. Investeer daarom in een luizencape of luizenzak en laat je kind deze ook steeds gebruiken. Check iedere vrijdag met een netenkam of je kind hoofdluis heeft. Je kunt de haren dan in het weekend goed behandelen. Je kind kan na het weekend dan gewoon weer naar school.