InfoCash

Artikel

Reuzenspinnen

Auteur: Dirkje | geschreven op 14-07-2010

Hoewel het nuttige dieren zijn en in Nederland vrij onschuldig, zijn veel mensen er bang voor: spinnen. De bekendste hier zijn toch wel de hooiwagen of de kruisspin. Maar wat te denken van het reuzenexemplaar dat in januari 2010 werd ontdekt in het midden oosten?


Ontdekking van formaat

Onder leiding van Dr. Shanas ontdekte een team van wetenschappers in januari 2010, in het Midden Oosten een nieuw soort spin. Ze gaven het de naam: Cerbalus Aravensis. Het gaat om een reuzenspin, waarvan een enkele poot wel 14cm lang kan worden. Veel details zijn er verder niet, maar bekend is dat het om een nachtdier gaat. De vraag is alleen hoelang het soort nog zal voorkomen, aangezien het wordt bedreigd. Het zandgebied waar de spin woont wordt steeds verder afgegraven.

UItgestorven

Maar dit is niet de eerste keer dat er een reuzenspin werd ontdekt. In 2009 werd op Madagaskar een soort ontdekt, waarvan men dacht dat hij al uitgestorven was. De spin heeft de latijnse naam: Art Nephila komaci. Met een lichaamslengte van 4 cm en poten van 12 cm kan deze spin een web spinnen van ruim een meter doorsnee. Een opvallend detail is, dat alleen het vrouwtje zo groot wordt. Mannetjes blijven ongeveer 5 keer zo klein.

Turkije

In Turkijke werd men al eerder opgeschrikt door de ontdekking van een reuzespin. In 2006 schrokken de bewoners van het turkse dorp Calis zo, dat ze de autoriteiten waarschuwden. Deze deelden ze vervolgens mee, dat de 10 cm grote spinnen niet giftig waren. Toch was het wel enigzins uitkijken, omdat ze met hun bek flinke wonden kunnen toebrengen. En misschien nog wel enger; ze kunnen sprongen maken van wel een meter!

Reuzenspin in Nederland

Dichter bij huis in Nederland, werd in 2008 een reuzenhooiwagen ontdekt. Met een spanwijdte van 18 cm en poten van 9 cm is dit exemplaat eenderde groter dan de gemiddelde hooiwagen. Ze leven bij Nijmegen in groepen van honderd tot duizend, onder dakgoten en raamkozijnen. Net als de 'gewone' hooiwagen zijn ze ongevaarlijk. Hooiwagenkenner Wijnhoven vond al eerder een explaar bij Nijmegen in 2004, maar de naam was toen nog niet bekend.


InfoCash

Artikel