InfoCash

Artikel

Het moet wel leuk blijven

Auteur: denster | geschreven op 27-07-2010

Ontgroening is een van de eerste woorden waar je aan denkt als je aan studententijd denkt. Dit is een beproeving die de potentiële nieuwe leden van een studentenvereniging/organisatie moeten afleggen. Als je de beproeving doorstaat ben je officieel lid. Het doorstaan van die beproeving is echter niet altijd even gemakkelijk. Zo variëren de opdrachten tegenwoordig van het twaalf uur niet mogen drinken, om vervolgens met je hoofd in een toiletpot te worden geduwd om zo toch vocht binnen te krijgen, tot het eten van rauwe eieren en bruistabletten.


ontgroening loopt uit de hand

Maar dat is nog niet alles. Meerdere studenten hebben hun ontgroening niet overleefd. In 1965 kwam een student om het leven nadat hij een roetkap op zijn hoofd kreeg en door verstikking stierf. In 1997 overleed een student nadat hij grote hoeveelheden jenever had gedronken tijdens zijn ontgroening. Ook kwam ik op internet een artikel tegen waarin stond dat 300 feuten (nieuwe studenten) van de buitenwereld afgezonderd werden in een grote tent, zonder douche en andere voorzieningen. Om 5 uur ’s morgens werden ze wakker gemaakt, waarna ze als ontbijt één boterham kregen, en een paar flessen water om met z’n allen te delen. Als de flessen leeg waren en je had nog niet gedronken, had je simpelweg pech. Daarna gingen de feuten werken op het land, en terwijl ze dat deden moesten ze continu zoemen. ’s Avonds moesten de feuten hun bord met eten eerst een half uur boven hun hoofd houden voordat ze mochten eten, en als het eten viel, dan moesten ze het alsnog opeten. Al deze voorbeelden zijn fel in strijd met de mensenrechten en deze mogen wettelijk gezien niet getolereerd worden!

Ontgroening hoort erbij....

Ik kwam ook artikelen tegen over mensen die wel een leuke ontgroening hebben meegemaakt. Zij moesten reëlere opdrachten uitvoeren, zoals het interviewen van willekeurige mensen, of als ‘stand-up comdedian’ een show geven in de kroeg, zonder dat van tevoren te weten. Dit zijn voorbeelden van ontgroening die je op dat moment misschien niet zo leuk vind, maar waar je later ongetwijfeld om kan lachen. Ontgroening hoort erbij, maar tot op zekere hoogte.

Het gebeurt regelmatig dat feuten de ontgroening niet eens doorkomen. De feuten worden dan zo gekleineerd en belachelijk gemaakt door de leden van de vereniging, dat ze zich zo ellendig voelen dat ze er gewoon mee stoppen; dan maar geen lid. De feuten die de ontgroeningperiode wél doorkomen willen het jaar daarna de nieuwe feuten een net zo ellendige zo niet ergere ontgroening laten meemaken. Hieruit blijkt dat het allemaal in een neerwaartse spiraal zit: het wordt steeds erger. Om dit te voorkomen moeten er strengere regels worden geschreven, en die moeten dan ook gehanteerd worden.

Ontgroening krijgt een slechte naam

Zoals ik al eerder zei, ontgroening hoort erbij. Maar op de manieren die ik hierboven beschreven heb, is er gewoon niks meer aan. De studentenverenigingen zullen als het zo doorgaat leegstromen, terwijl die verenigingen het studeren juist zo leuk maken. De oplossing is dan ook dat er scherpe regels worden opgesteld door de universiteiten, en dat er gecontroleerd wordt of die regels gehanteerd worden. De studententijd moet namelijk wel leuk blijven.