InfoCash

Artikel

studiesubsidies moeten stijgen

Auteur: denster | geschreven op 27-07-2010

In Nederland wordt er steeds strenger geselecteerd op studenten die zich willen aanmelden bij universiteiten. In de verenigde staten is dit nog erger aan de gang. Sommige aanmeldingen worden afgewezen omdat de ouders niet genoeg geld hebben, of omdat de betreffende leerling niet goed is in sport. En als je er eenmaal binnen bent gekomen draait het allemaal om de beursen. Als je een topatleet bent maak je al snel kans op een grote beurs. En dit terwijl de top universiteiten in Amerika genoeg fondsen hebben om met de rente van hun kapitaal elke student een volledige beurs toe te geven. Nederland begint ook steeds meer naar dit principe van scholen strijd te nijgen. Als de overheid voortgezet onderwijs beter subsidieert hoeven er geen strenge selecties meer plaats te vinden op onrelevante aspecten.


Nederland moet een kennismacht worden

Minister Balkende heeft ooit een keer met trotse woorden gezegd dat Nederland een kennismacht moet worden. Maar om nou te zeggen dat het onderwijs niveau toeneemt.
Nederland moet een kennis macht worden, of te wel studeren moet dan dus voor iedereen toegankelijk zijn. Dit bereiken we niet als het voortgezette onderwijs streng gaat selecteren op onrelevante aspecten als bijvoorbeeld uiterlijk en sportprestaties zoals in Amerika het geval is. Nederland begint echter wel steeds meer trekjes te krijgen van deze hype. Goed onderwijs moet voor elke familie te financieren zijn. Om te beginnen moet de overheid de families meer tegemoet komen. Neem nou bijvoorbeeld de schoolboeken, de prijzen zijn de pan uitgerezen. De gemiddelde familie moet elke maand een deel van hun salaris apart houden zodat ze de schoolboeken van hun kinderen kunnen betalen.

Het Rat Race probleem

Dat wij in Nederland ook het Rat Race probleem beginnen te krijgen kan je duidelijk zien aan het feit dat er steeds meer privé instituten komen. Als je uit een rijke familie komt kan je het overwegen om naar een privé instituut te gaan. Een voorbeeld hiervan is instituut Blankestein, Blankestein biedt je een perfecte leeromstandigheid met uiterst kleine klassen (aantal leerlingen). Het enige probleem is dat jan alleman dit niet kan betalen. Een volledig school jaar op dit instituut kost namelijk 25.800 euro per jaar. En dit is niet het enige privé instituut, er beginnen er steeds meer te komen.
Nederland in dan wel een welvarend land met veel mensen die genoeg geld hebben om hun kinderen te laten studeren. Maar dat ouders leningen moeten afsluiten omdat ze hun kind het beste onderwijs willen geven is onzin.

Nederland een kennismacht?

Als de Nederlandse overheid wil dat Nederland een kennismacht wordt, zouden ze meer geld moeten besteden aan het onderwijs. Niet elke school hoeft omgetoverd te worden in een replica van Blankestein, maar de kleine dingen als bijvoorbeeld de schoolboeken zouden wel gesubsidieerd moeten worden. Ook moeten de salarissen van hoog opleidde leeraren omhoog gaan. Het beroep leraar moet aantrekkelijker worden, op die manier komen er meer leraren en kan je dus ook kleinere klassen waar maken. Maar of Nederland een kennismacht moet worden is een andere vraag..