InfoCash

Artikel

Boekverslag: Mikel is naar Yucatán

Auteur: vincentR | geschreven op 12-10-2010

Een mooi boekverslag van het boek: Mikel is naar Yucatán. Geschreven door Harm de Jonge.


Boekverslag: Mikel is naar Yucatán

Auteur: Harm de Jonge
Titel: Mikel is naar Yucatán
Uitgever: Van Goor
Aantal blz.: 119

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich rond het heden af. De hoofdpersoon blijft in het verhaal in zijn woonplaats en een groot gedeelte van het verhaal speelt zich op school af.

Personen

De hoofdpersoon in het verhaal is Jodie Metaal. Jodie is een verlegen jongen die heel veel waarde hecht aan zijn fantasie. Hij vindt het leuker om in zijn fantasie met mensen te praten dan in het echt. Zijn ouders zijn gescheiden en Jodie woont bij zijn moeder, samen met zijn broer Mikel. Mikel is in tegenstelling tot Jodie een hele populaire en spontane jongen. Jodie en Mikel kunnen heel goed met elkaar opschieten en doen alles samen.
Kristel is de vertrouwenspersoon van Jodie. Als Jodie problemen heeft gaat hij altijd naar haar toe om erover te praten.
De snookerboys zijn een criminele tweeling die graag andere mensen uitbuiten. Ze hebben scooters en leren jacks en laten zich door niemand uit de weg ruimen.

Inhoud

Mikel en Jodie deden altijd alles samen. Jodie was heel verlegen en daarom praatte hij Mikel altijd na. Toen Mikel zestien jaar was ging hij rondhangen met de snookerboys, die net zoals hij een scooter hadden. Omdat Mikel zich schaamde dat zijn kleine broertje altijd bij hem was zei hij tegen Jodie dat hij niet meer met hem om wilde gaan. Jodie wist niet goed hoe hij zich in zijn eentje moest redden en daarom ging hij naar Kristel toe om te praten over de dingen die er gebeurden. Mikel ging vaak naar de gokhallen en verspilde er al zijn geld. Toen zijn geld op was leende hij geld bij de snookerboys. Op een gegeven moment moest hij het geld dubbel terugbetalen. Jodie wist niet wat er allemaal aan de hand was. Mikel had hem verteld dat als hij niet meer zo verlegen zou zijn en met andere mensen durfde te praten, dat alles weer goed zou komen. Ook zei hij dat hij naar Yucatán, een gebied in Amerika, ging vluchten. Jodie wilde dit niet geloven en ging zorgen dat hij minder verlegen werd. Op een avond ging Mikel weg, naar Yucatán, op de vlucht voor de snookerboys. Mikel had de snookerboys zijn scooter gegeven, en met die scooter gingen de snookerboys een winkel beroven. De beroving mislukte omdat een jongen één van de snookerboys had neergestoken. Aan het eind van het verhaal zaten de familieleden van Jodie te rouwen om het verlies van Mikel. Zij dachten dat Mikel degene was die neergestoken was, maar Jodie wist dat Mikel naar Yucatán toe was. Het verhaal heeft een open einde.

Indeling

Het verhaal heeft een genummerde hoofdstukindeling. Ieder hoofdstuk heeft een eigen titel die slaat op de fantasieën die Jodie beleeft in dat hoofdstuk. Een voorbeeld hiervan is hoofdstuk 11: Jaguars met groene ogen. Hierin fantaseert Jodie over de geheime tempels van Yucatán. Ieder hoofdstuk is steeds een afgerond geheel.

Vertelperspectief

Het verhaal wordt verteld door Jodie. Hij verteld over zijn belevenissen. Daarom is het een ik-perspectief.

Thema

Het thema van het verhaal is vriendschap. Mikel kiest de verkeerde vrienden, waardoor de vriendschap tussen Jodie en hem minder wordt.

Mijn mening

Ik vind het een boeiend verhaal. Het verhaal is boeiend omdat het veel betrekking tot mij heeft. Ik vind het jammer dat er niet veel spannende stukken in voor kwamen omdat Jodie een rustige jongen is die in het dagelijks leven maar weinig meemaakt. Jodie gaat wel heel beheerst om met de situatie en dat vind ik in het boek goed beschreven. Het boek is niet heel vlot geschreven, want er staan veel zinnen in zonder werkwoorden, waardoor ze op gedichten gaan lijken. De titel van het verhaal vind ik goed gekozen want het zegt veel over de verhaallijn en het is een beetje mysterieus.