InfoCash

Artikel

Boekverslag: Zwarte stad

Auteur: vincentR | geschreven op 13-10-2010

Zwarte stad, een boek geschreven door André Boesberg. Lees hier een verslag van het verhaal.


Boekgegevens

Titel: Zwarte Stad
Auteur: André Boesberg
Jaar: 2006
Uitgever: Lannoo
Aantal bladzijden: 200

Hoofdpersoon

De belangrijkste hoofdpersoon in dit boek is Nikolay. Hij is ongeveer 13 jaar oud. Het is een jongen die echt een doorzetter is en wil erg graag goed voor zijn zusje Vera zorgen.

Thema

Het belangrijkste thema van dit boek is oorlog. Je leest in dit boek hoe Nikolay en zijn zusje rondzwerven rond Stalingrad en hoe ze daar naar eten zoeken en overleven.
Het boek is in niet-chronologische volgorde geschreven. Je maakt sprongen in de tijd en je gaat ook terug in de tijd.

De tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in oktober 1942 in de tweede wereldoorlog. Dat weet ik omdat er bij bijna elk hoofdstuk staat dat het zich in oktober afspeelt.
Het verhaal speelt zich af in en rond Stalingrad. Ze beginnen in een klein dorpje op een boerderij vlak bij Stalingrad en later reizen ze langs Stalingrad en komen daarna in Stalingrad terecht.

Samenvatting

De vader van Nikolay en Vera is vermoord. Nikolay en Vera hebben de opdracht gekregen om naar een oom van hun te gaan in Gorkow, die heet oom Andrev. Daar moeten ze heen omdat het daar veiliger is dan op de boerderij, ze moeten daar blijven tot de oorlog voorbij is. Als ze in de trein zitten naar Gorkow, word de trein aangevallen. Dan gaan ze lopend verder naar Gorkow, maar als ze vlak bij Gorkow zijn krijgen ze te horen dat Gorkow gebombardeerd is. Ze ontmoeten een Duitse deserteur, dat is iemand die wegloopt van het leger. Dan worden ze opgepakt en gaan Nikolay en Vera terug naar Stalingrad en ontmoeten ze Oleg die in de riolen post brengt naar de officieren van de Russen, Nikolay gaat hem helpen. En zo beleven ze allerlei avonturen.

Mening

Ik vind dit een leuk boek, omdat er in korte tijd een heleboel gebeurt. Daardoor moet je wel goed blijven opletten tijdens het lezen.
Ik vind het ook een spannend boek, want je weet niet wat er gaat gebeuren en hoe het afloopt.
Ik kan me ook goed inleven in het boek, want ik heb veel verhalen gehoord over de tweede wereldoorlog. Die jongen is ook ongeveer even oud als ik.