InfoCash

Artikel

Verslag Een leeg huis van Marga Minco

Auteur: laurens313 | geschreven op 20-10-2010

Schrijver : Marga Minco
Titel : Een leeg huis
Uitgever : Bert Bakker, Amsterdam, 1995, 15e druk, 156 blz.
(eerste druk 1966, Den Haag)
Genre : Oorlogsroman


Samenvatting

Het verhaal gaat over Sepha, een joods meisje. Zij is de ik-persoon van waaruit het verhaal verteld wordt.
Tijdens de oorlog heeft Sepha op verschillende plaatsen ondergedoken gezeten en is de enige overlevende van haar familie. Na een maand in Friesland te hebben gewoond lift ze terug naar haar onderduikadres in Amsterdam, waar haar vriend Mark woont. Onderweg ontmoet ze Yona, een joods meisje. Yona heeft tijdens haar onderduikperiode op een klein zoldertje gewoond. Zij kan de oorlog zeer moeilijk verwerken. Yona en Sepha wisselen adressen uit en houden contact met elkaar.
Sepha wil na de oorlog zo snel mogelijk een nieuw normaal bestaan opbouwen en verhuist naar Mark, die in Amsterdam woont. Ze willen helemaal opnieuw beginnen, in een nieuw mooi huis. Hun relatie verloopt slecht, ze hebben allebei verhoudingen met anderen, ook al zijn ze met elkaar getrouwd. Uiteindelijk kiezen ze toch voor elkaar.
Op een dag komt Yona op bezoek bij hen en is helemaal overstuur. Ze vertelt dat haar vriend Leo naar Amerika was vertrokken en daar getrouwd is. Ze was hier erg verdrietig over, maar Sepha wilde er niet veel over horen, omdat ze er teveel verdriet in herkende. Diezelfde avond reist Yona terug naar huis, valt uit de trein en sterft.

Verhaaltechnieken

Het verhaal speelt zich af net nadat de Tweede Wereldoorlog was afgelopen. In deze tijd begonnen de mensen hun leven weer langzaam op te pakken.
Het eerste deel van het verhaal wonen Sepha en Mark, in Amsterdam. In het tweede deel wonen ze tijdelijk in Frankrijk. Tenslotte verhuizen ze weer terug naar Amsterdam. Tussen het begin en het einde van het verhaal zit ongeveer vijf jaar. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld, waarbij er veel flashbacks voorkomen.
De hoofdpersonen in het verhaal zijn Sepha, Mark en Yona.
Sepha is de ik- persoon in het verhaal, vanuit haar perspectief wordt het verhaal verteld. Doordat je de gedachten en gevoelens van haar kent, kun je goed met haar meeleven. Ze is een joods meisje en heeft een sterk karakter.
Mark is de vriend van Sepha. Ze wonen samen in Amsterdam. Mark is snel jaloers, maar hij vertrouwt haar uiteindelijk toch.
Yona is een goede vriendin van Sepha. Ze kan de oorlog slecht verwerken en vindt het moeilijk om erover te praten. Ze heeft een kwetsbaar karakter.

Het thema in het verhaal is de verwerking van verdriet door schokkende situaties tijdens Tweede Wereldoorlog.
Het motief in het verhaal is eenzaamheid. Sepha wil weten wat er precies in de oorlog is gebeurd, vooral met haar oude huis en familie. Ze zoekt na de oorlog haar oude huis op. Van haar familie is geen spoor meer te vinden.
De titel, “Een leeg huis”, verwijst naar het moment dat Sepha haar familie wil terug vinden, maar een leeg huis aantreft.
Het verhaal was ingewikkeld verteld, dit kwam met name door de vele flashbacks en tijdsprongen.

De schrijfster

De schrijfster, Marga Minco, is geboren in een joods gezin in Ginneken op
31 maart 1920. Tijdens de oorlog moest ze onderduiken. Haar hele familie is door de Duitsers vermoord. Na de oorlog is zij gaan werken voor een aantal kranten en tijdschriften. Ook is ze toen boeken gaan schrijven. In het verhaal, “Een leeg huis”, beschrijft ze de Tweede Wereldoorlog zoals zij hem heeft meegemaakt. Ze doet dit door gebruik te maken van een ander personage, Sepha.
Het boek is voor het eerst gepubliceerd in 1966, na de Tweede Wereldoorlog.