InfoCash

Artikel

Boekverslag Age 14 van Geert Spillebeen

Auteur: laurens313 | geschreven op 20-10-2010

Titel van het boek: Age 14
Schrijver van het verhaal: Geert Spillebeen
Een boekverslag met een samenvatting van het verhaal en een mening.


Inhoud

Het verhaal gaat over Patrick, een Ierse jongen en speelt zich af aan het begin van de 1e Wereld Oorlog. Hij droomde om in het leger te mogen vechten.
Patrick was 12 jaar toen hij zonder dat zijn ouders het wisten, zich aanmeldde bij het Ierse leger. Hij was heel groot voor zijn leeftijd, waardoor hij zich als 18-jarige kon voordoen. Hij besloot om zich John Condon te noemen, dit is eigenlijk de naam van zijn oudere broer die wel 18 jaar is. Na een jaar zit hij nog steeds in het leger en is gepromoveerd naar een hogere rang. In 1914 breekt er oorlog uit tussen de Duitsers en de Fransen, de 1e Wereld Oorlog. Er worden veel Ierse soldaten naar het front gestuurd, waaronder John. Hij vindt het allemaal heel spannend en ook heel leuk. Hij is inmiddels 14 jaar, maar heeft helemaal niet door dat oorlog verschrikkelijk is. Hij had maar een dag meegevochten toen hij stikte bij een Duitse gasaanval.
Geert Spillebeen, een journalist bij Radio 1, bezocht na de oorlog de begraafplaats waar John Condon begraven ligt. Uit onderzoek bleek dat John het jongste slachtoffer in het leger was. Op het graf stond geschreven: Age 14.

Mijn mening

Ik vond het een zeer spannend verhaal. John maakte veel spannende avonturen mee, bijvoorbeeld toen hij aan het front meevocht.
Aan de ene kant vond ik het heel moedig van John dat hij op zo’n jonge leeftijd al in het leger wilde, aan de andere kant was het niet erg slim van hem, want hij begreep nog niet helemaal wat oorlog precies inhield.
Tijdens zijn legeropleiding deed hij heel stoer, maar toen hij in een vieze loopgraaf lag moest hij huilen. Hij was toen heel verdrietig en had spijt dat hij zijn familie en vrienden had verlaten.