InfoCash

Artikel

Boekverslag Oorlogswinter van Jan Terlouw

Auteur: laurens313 | geschreven op 20-10-2010

Een boekverslag van het boek Oorlogswinter, geschreven door Jan Terlouw.


Inhoud

Het boek gaat over allerlei situaties die er gebeurde tijdens oorlogswinter van 1944-1945. De hoofdrolspeler, Michiel, raakt betrokken bij een moord op een Duitser.
Op een dag wordt een goede vriend van Michiel, Dirk, gevangen genomen door de Duitsers. Michiel krijgt van hem een boodschap dat hij een engelse piloot in het bos moet verzorgen. De piloot is neergestort en is zwaar gewond. De zus van Michiel verzorgt de piloot aan zijn verwondingen.
Tegelijkertijd worden er tien belangrijke mensen uit het dorp van Michiel door de Duitsers gegijzeld, waaronder de vader van Michiel. De Duitsers willen weten wie de Duitse soldaat heeft vermoord. In ruil voor dader die deze moord heeft gepleegd willen de Duitsers de gevangenen vrijlaten. Echter, de dader wordt niet gevonden. De Duitsers laten vijf van de tien personen vrij, de andere vijf worden doodgeschoten, waaronder de vader van Michiel.
Dirk ontsnapt uit de gevangenis en zoekt de piloot op die verstopt zit in het bos. Michiel, Dirk en de piloot zijn goede vrienden geworden. Tijdens een van hun gesprekken komen ze er achter dat de daders van de vermoorde Duitser eigenlijk Dirk en de piloot zijn. Michiel is eerst erg teleurgesteld, want hierdoor is zijn vader vermoord. Later vergeeft hij het hen en blijven ze goede vrienden.
Aan het einde van het verhaal is de oorlog afgelopen. Iedereen probeert weer wat van zijn leven te maken.

Mijn mening

Ik vond het een spannend verhaal. Er kwamen veel spannende gebeurtenissen in voor. Heel spannend vond ik het hoofdstuk dat ging over de tien gegijzelde personen.
De hoofdrolspeler, Michiel, was in het begin van het verhaal niet zo moedig, later veranderde dit.
Het boek is vlot geschreven. De hoofdstukken zijn duidelijk ingedeeld en er kwamen niet veel verschillende personen in voor. Dit vond ik erg prettig om te lezen.