InfoCash

Artikel

Boekverslag: Mary Lou

Auteur: vincentR | geschreven op 20-10-2010

Een interessant boekverslag van het verhaal Mary Lou van Lynne Zielinski.


Boekgegevens

Titel: Mary Lou
Auteur: Lynne Zielinski

Het soort verhaal
Mary Lou is een verhaal over vriendschap en pesten. Het verhaal gaat over alledaagse dingen in realistische omstandigheden. Omdat er een aantal metaforen in dit verhaal voorkomen, lijken sommige stukken onrealistisch. Over het algemeen is het een realistisch verhaal met een wijze les erin.

De personen
De belangrijkste personen in dit verhaal zijn Mary Lou en de ik-persoon. Mary Lou is een eenzaam meisje, ze is de nerd van de klas. Ze heeft ouderwetse kleren en zwart haar met pijpkrullen. Mary wordt vaak gepest maar ze trekt zich er niets van aan.
De naam van de ik-persoon wordt niet genoemd in het verhaal. De ik-persoon is een meisje dat nieuw in de klas komt. Ze wilt heel graag bij haar nieuwe klas passen en kan snel nieuwe vriendinnen maken.
Als het mogelijk was zou ik Mary wel eens willen leren kennen, om te zien of ze echt heel erg gepest wordt en om haar te helpen.
Mensen die zoals de ik-persoon anderen pesten om erbij te horen zijn er in het echt ook. Ik zou niet graag zoals één van deze personen willen zijn, want ik wil niemand pesten en ik wil niet gepest worden.

De achtergrond
Het verhaal speelt zich rond het heden af. De gebeurtenissen in het verhaal spelen zich af op school. De plaats waar het verhaal zich afspeelde is belangrijk, want het zou allemaal niet gebeurt zijn als de hoofdpersonen niet op school waren.

Inhoud
De ik-persoon, de verteller, was net in een nieuwe school gekomen. Ze wilde heel graag bij haar nieuwe klas horen. Tijdens het middageten kwamen de meisjes uit haar klas bij haar en vertelde alles over de school en de leerlingen. De meisjes vertelden dat Mary Lou de nerd van de klas was en de verteller zag dat Mary Lou gepest werd. De verteller vond haar eigenlijk niet lelijk maar omdat ze erbij wilde horen vertelde ze dat niet aan de meisjes.
Na school hadden de meisjes de verteller uitgenodigd om samen met hen Mary Lou te pesten. Daarna zou de verteller vriendinnen met de meisjes worden. De verteller deed het en schold Mary Lou uit en duwde haar op de grond. Toen Mary Lou weg liep zag de verteller haar vader, die helemaal niets deed. De emotie die de vader uitstraalde raakte de verteller zo dat ze nooit meer iemand wilde pesten en geen deel meer uit wilde maken van de andere meisjes.

Titel
Ik vind de titel goed gekozen omdat je het gemakkelijk kunt onthouden en het ook enigszins mysterieus is. Ik vind de titel niet erg origineel.

Mijn mening
Ik vond het een goed geschreven verhaal met een duidelijke boodschap. Het verhaal bleef spannend en boeiend tot en met het einde. De personages zijn goed gekozen. Personen als Mary Lou zijn vaak het slachtoffer van pesterijen. Er zijn veel boeken geschreven over pesten. Dit verhaal heeft een diepere gedachtegang en het heeft me aan het denken gezet. Ik zou anderen dit verhaal aanraden omdat het je op een andere gedachte kan zetten.