InfoCash

Artikel

Boekverslag: Groener gras

Auteur: vincentR | geschreven op 20-10-2010

Een verhaal geschreven door Klaas Bond: Groener gras. Een spannend verhaal met een verrassende afloop.


Boekgegevens

Titel: Groener Gras

Schrijver: Klaas Bond

Inhoud
Het verhaal gaat over Marco Altena. Bij Marco komt een nieuwe jongen in de klas, Ramon Diaz. Omdat Ramon bewondering heeft voor Marco’s voetbaltalent en Ramon heel populair is bij de meisjes worden ze vrienden. Ramon was van zijn vorige school geschorst en spoorde Marco aan om rottigheid uit te halen bij een natuurkundeleraar waar Ramon een hekel aan had. Hierdoor krijgt hij veel problemen.
Als er een nieuw meisje, Emi, in de klas komt probeert Ramon haar te versieren. Eigenlijk valt ze op Marco omdat hij bij Ajax speelt. Ramon komt hier achter en bedreigt Marco, omdat hij van Emi af moet blijven. Om te zorgen dat Emi niet meer op Marco viel zei Ramon dat Marco met haar naar bed wilde. Dit vertelde Emi aan de klas en al gauw lachte de hele school Marco uit. Hij nam wraak en stal de antwoorden van het eindexamen en veranderde ze. Hij legde het met een briefje, die zogenaamd van Ramon was, op Emi’s tafel. Zij haalde hierdoor een 2 en Ramon kreeg er de schuld van. Hij werd zo boos dat hij bijna de natuurkundeleraar met een mes vermoordde. Marco sloeg vervolgens Ramon in elkaar.
Later kwam Emi naar Marco toe en ze boden elkaar excuses aan en werden vrienden. Ramon werd door een Kinderrechter veroordeeld. Voor Marco startte een heel nieuw leven. Eerst gebruikte hij drugs en had hij heel veel problemen en nu niet meer.

Mijn mening
Ik vond het een spannend verhaal. Een heel spannend hoofdstuk uit het boek vond ik toen Ramon ging vechten. Het verhaal was ook heel geloofwaardig geschreven, want veel jongens gebruiken drugs en komen hierdoor in de problemen.
Het is een verhaal waar je ook veel van kan leren en er wordt duidelijk beschreven wat de gevolgen van drugs en alcohol zijn.
Ik vond Marco in de loop van het verhaal van karakter veranderen. In het begin was hij een gewone en verlegen jongen die niet veel durfde, later veranderde dit doordat hij om ging met Ramon. Ik vond het stom van Ramon dat hij op zijn vorige school geschorst werd en daarna weer op het slechte pad raakte. Uiteindelijk moest hij zelfs bij de Kinderrechter komen, waardoor hij zijn toekomst vergooide.
Het verhaal was geschikt voor mijn leeftijd omdat het kinderen laat zien dat je geen verkeerde dingen moet doen. Er kwamen niet veel moeilijke woorden in voor, dat vond ik prettig.
De titel van het boek ‘Groener Gras’ vond ik goed gekozen, want het slaat op het gezegde dat het gras altijd groener lijkt aan de andere kant van de sloot. Ramon en Marco dachten ook vaak dat de ander het beter had.