InfoCash

Artikel

Boekverslag: Lancelot

Auteur: vincentR | geschreven op 20-10-2010

Agave Kruijssen, een humoristische schrijfster met een specifiek doel: Lancelot. Een prachtig fictief verhaal.


Boekgegevens

Titel: Lancelot
Schrijfster: Agave Kruijssen

Inhoud
Het verhaal gaat over een ridder die Lancelot heet. Het speelt zich af in De Middeleeuwen. Lancelot maakte deel uit van de Ronde Tafel en diende Arthur, de koning van Camelot.
Arthur trouwde met de beeldschone prinses Gwinnevere, maar hij gaf haar weinig aandacht. Hierdoor werden Gwinnevere en Lancelot stiekem steeds meer verliefd op elkaar.
Op een dag kwam er een jonkvrouw met een opdracht voor de ridders. Ze zei dat diegene die het witte voetje van het hert naar koning Ysabeau bracht, met haar mocht trouwen. De opdracht was heel gevaarlijk want het hert werd bewaakt door 7 leeuwen. Arthur wilde dat Lancelot die opdracht ging vervullen. Lancelot kon het niet weigeren, want hij had eeuwige trouw gezworen aan de koning. Met pijn in zijn hart vertrok Lancelot, nu kon hij niet meer bij Gwinnevere zijn. Iedere nacht lag hij te dromen van haar. Na een lange reis kwam hij aan bij het hof van het hert. Hij versloeg de leeuwen en nam het witte voetje van het hert, maar hij was zo verzwakt dat hij neerviel. Toen Lancelot weer wakker werd kwam er een ridder voorbij die Mordegaai heette. Lancelot vroeg hem om namens hem het witte voetje naar Ysabeau te brengen. In plaats daarvan nam Mordegaai het voetje en sloeg met zijn zwaard Lancelot neer.
Walewijn, een vriend van Lancelot, maakte zich inmiddels erge zorgen over hem. Hij besloot om hem te zoeken. Net op tijd kwam hij aan bij zijn vriend en bracht hem naar een heelmeester. Walewijn hoorde het verhaal van het witte voetje. Hij ging direct naar het kasteel van koningin Ysabeau en klaagde Mordegaai aan. Ysabeau was blij dat Walewijn kwam, anders moest ze met een mislukkeling trouwen. Walewijn vermoordde uiteindelijk Mordegaai in een duel om het witte voetje.
Lancelot was inmiddels genezen en ging met tegenzin naar Ysabeau. Hoe kon hij nou trouwen met haar terwijl hij zo veel van Gwinnevere hield? Hij besloot om het aan Walewijn te vertellen. Die stemde er uiteindelijk mee in dat ze maar gewoon tegen Ysabeau moesten zeggen dat Lancelot al van iemand anders hield. Lancelot en Walewijn keerden terug naar Camelot. Arthur was trots op Lancelot, zo trots dat hij hem de opdracht gaf om de Heilige Graal te vinden. Lancelot vertrok zonder dat hij echt afscheid kon nemen van Gwinnevere, want hij zou nooit meer terug komen. De Heilige Graal kon alleen gevonden worden door iemand die altijd eerlijk was geweest.

Mijn Mening
Ik vond het verhaal leuk, maar vond de spannende momenten slecht beschreven. Het gedeelte waarin Lancelot de leeuwen versloeg kwam niet spannend op mij over. Het werd allemaal een beetje te voorspelbaar verteld. Het einde van ieder hoofdstuk nodigde niet uit om verder te lezen. Dat vond ik erg jammer. Ook sloten sommige hoofdstukken niet echt aan op het verhaal. Hierdoor was het einde van het verhaal voor mijn gevoel niet helemaal compleet.
De hoofdrolspeler Lancelot vond ik aan de ene kant dapper, maar aan de andere kant ook weer niet. Hij was dapper omdat hij de leeuwen versloeg, maar zijn liefde voor Gwinnevere durfde hij niet te uiten. Hij was daar niet eerlijk over geweest.
Het einde van het verhaal vond ik treurig, want Gwinnevere en Lancelot konden niet met elkaar trouwen en bleven daarom ongelukkig. De gebeurtenissen in het verhaal vond ik niet erg geloofwaardig, maar dat paste wel bij het boek over ridders en draken. Ik zou niet graag nog eens een boek over ridders lezen, want de meeste zijn onrealistisch en daar hou ik niet zo van.
In het verhaal kwamen geen moeilijke woorden voor, daardoor had ik het boek vlot uit.