InfoCash

Artikel

Boekverslag: De rode halsketting

Auteur: vincentR | geschreven op 20-10-2010

De rode halsketting, een zeer emotioneel verhaal met een fictief tintje. Geschreven door de welbekende Sally Gardner.


Boekgegevens

Titel: De rode halsketting
Schrijfster: Sally Gardner
Uitgever: Van Goor

Inhoud
Het verhaal gaat over de weesjongen Yann. Hij is opgevoed door een dwerg die Têtu heet en verdient zijn geld door met hem en de goochelaar Topolain op te treden in Parijs.
Yann en Têtu zijn zigeuners die de kracht hebben om dingen te laten zweven en gedachten te lezen. Wanneer ze op een dag na een act een bericht van graaf Kalliovski krijgen, verandert alles.
Kalliovski is een erg rijke graaf die zijn geld uitleende in ruil voor geheimen van personen.
Achteraf kon hij hen hiermee chanteren en al het geld dubbel terug verdienen.
Hij nodigde Yann, Têtu en Topolain uit om tijdens een feest van de markies de Villeduval op te treden, maar Kalliovski had alleen als doel de krachten van Yann en Têtu te beheersen. Tijdens het optreden deed Topolain zijn act met een pistool. Wanneer Kalliovski zich als vrijwilliger aanbiedt, schiet hij Topolain dood. Hij wilde Yann en Têtu ook uit de weg ruimen, maar met behulp van de dochter van de markies, Sido, weten zij te ontsnappen.
Omdat het niet langer meer veilig was in Parijs, werd Yann door Têtu naar Engeland gestuurd, waar hij werd opgevoed door een collega van de vriend van Têtu. Vlak voordat Yann vertrok zag hij hoe Têtu neergeschoten werd. Vanaf dat moment verloor hij al zijn krachten.
Na een paar jaar in Engeland kwam hij bij een zigeunerkamp, waar hij zijn krachten terug kreeg en iemand zijn toekomst voorspelde. De voorspelling was dat zijn hart bij Sido lag.
Ook kreeg hij een bericht dat Kalliovski in ruil voor alle schulden die de markies bij hem had, met Sido mocht trouwen, zodat hij een groot deel van het familiefortuin zou krijgen. Yann hoorde ook dat Têtu nog leefde. Toen wist hij wat hem te doen stond, wraak nemen op Kalliovski en Sido redden.
Wanneer hij terugkeert in Parijs, bereikt de Franse Revolutie daar zijn hoogtepunt. Alle mensen van adel werden gevangen genomen, ook Sido vanwege haar vader. Kalliovski koopt haar later uit, omdat hij met haar wilde trouwen. Toen ze met de koets door Parijs een woedende menigte arme burgers tegenkwamen, zag Yann ze. Hij riep dat er contrarevolutionairen in zaten. Het volk wilde ze gelijk onthoofden, maar met de krachten van Yann zorgde hij ervoor dat ze Sido niets konden doen. Kalliovski werd vermoord. Hij redde Sido en ging met haar de stad uit. Zij ging naar dezelfde mensen in Engeland als Yann, want dat waren haar oom en tante. Yann ging terug naar Parijs om nog meer onschuldige slachtoffers van de revolutie te bevrijden. Ze beloofden dat ze later met elkaar zouden trouwen.

Mijn mening
Ik vond het een boeiend verhaal. Vooral het gedeelte waarin beschreven werd hoe het volk alle mensen van adel afslachtte vond ik erg spannend. Ook vond ik het verhaal leerzaam, want je kon je goed voorstellen hoe het in de tijd van de Franse Revolutie geweest is en wat de gevolgen hiervan waren.
De hoofdpersoon Yann vond ik flink, vooral toen hij doorzette in de tijd dat hij niet wist of zijn beste vriend Têtu nog leefde. Ook was hij moedig, omdat hij zijn eigen leven op het spel zette om Sido te redden en daarna ook nog terugging om nog meer mensen te redden.
Het verhaal vond ik wel wat moeilijk geschreven. Er kwamen veel termen van de Franse Revolutie in voor waarvan de betekenis niet echt uit de context van het verhaal op te maken waren. Dat er veel verschillende personen in het verhaal voorkwamen, vond ik niet erg.
De bijpersonen waren belangrijk voor het verhaal, zij hadden allemaal verschillende karakters.
De titel van het boek vond ik niet echt goed gekozen, want de rode halsketting kwam alleen voor om de halzen van de dode slachtoffers van Kalliovski. De reden hiervan was mij niet helemaal duidelijk. Een betere titel vind ik ‘De geheimen van de Pierrot’, omdat Pierrot de automaat was waarmee Yann, Têtu en Topolain optraden.