InfoCash

Artikel

Willem Wilmink

Auteur: JoostB | geschreven op 11-11-2010

Willem Wilmink, een van de grootste Nederlandse dichters van de afgelopen eeuw, schreef vaak toegankelijke, grappige maar ook ontroerende gedichten. Hier meer over deze Twentenaar.


Willem Wilmink

Willem Wilmink is geboren in 1936 te Enschede. Hij hield van Twente en dat zie je dan ook in sommige van zijn gedichten terug. Sommige zijn in het Twents geschreven, of gaan over gebeurtenissen in de streek. Hij studeerde van 1954 tot 1961 Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. In die jaren schreef Wilmink liedjes, gedichten en cabaretteksten. Later werd hij hier docent Moderne Letterkunde aan het instituut voor Neerlandistiek. Zijn gedichten kunnen volgens velen ook heel goed gezongen worden.
Kenmerken van zijn gedichten zijn dat ze voor iedereen leesbaar zijn. Jong en oud kunnen ze lezen. Ook zijn de gedichten mooi in zijn eenvoud. Het is gemakkelijk geschreven, en daardoor goed leesbaar. Verder vind ik het jammer dat er vaak weinig diepe betekenis in zijn gedichten zit.
In de tijd waarin deze gedichten werden geschreven was er veel autobiografische en feministische literatuur. Van het feminisme zie je weinig tot niets terug in de gedichten, maar van het autobiografische wel. Veel gedichten hebben te maken met de jeugd van de schrijver, en zijn verdere leven. Dat heeft dus wel degelijk met het autobiografische te maken.
Wilmink heeft veel van zijn jeugd in zijn gedichten staan, omdat hij nog steeds ‘heimwee naar vroeger’ heeft. Dit wordt ook beaamd door Jan Paul Bresser, die op 30 november 1996 dit in de Elsevier schreef. Wilmink hield van ‘zijn’ Twente en zijn jeugd, waar hij dan ook graag over schrijft.
Verder heeft hij het over een constante mengeling van melancholie en monterheid, waar ik mee eens ben. De ene keer schrijft Wilmink liefdevol over zijn jeugd, de andere keer wat verdrietiger of negatiever.
Ook heeft Bresser het erover dat de gedichten simpel zijn, en ‘mooi, helder, zonder poeha’. Dit vind ik ook mooi aan zijn gedichten. Vooral voor beginnende gedichtlezers zoals ik is het niet te moeilijk en daarom leuk om zijn gedichten te lezen. Het feit dat de liedjes ook heel goed gezongen kunnen worden, heeft met name te maken met de simpele maar effectieve woordkeuze.
Mieske van Eck schrijft op 30 september 2009 in het Brabants Dagblad dat ‘de eenvoud van Wilmink als die van een wijs man zijn, die geen moeilijke woorden nodig heeft om zijn gebrek aan inhoud te verhullen’. Dit is nou precies wat net beschreven is. Goed leesbaar, maar wel met veel inhoud.