InfoCash

Artikel

Electronica, wat is dat?

Auteur: Patricki | geschreven op 18-10-2012

Electronica gebruiken we elke dag wel. We komen het vrijwel overal tegen, in elke ruimte. We kunnen er ons huishoudelijke apparaten mee gebruiken en bijvoorbeeld ons computer mee runnen. Overal om ons heen is electronica. We kunnen electronica beschouwen als iets heel moeilijks, iets natuurkundigs. Maar we kunnen het ook heel simpel uitleggen. In normale termen, menselijke begrippen. Daarom zullen we in dit artikel uitleggen wat electronica zijn.


Wat is electronica?

Volgens Wikipedia is electronica de tak van elektrotechniek die zich bezighoudt met het gedrag van elektronen in actieve componenten zoals elektronenbuizen en transistors of in niet-lineaire componenten zoals b.v. diodes . Maar electronica is ook in normale woorden uit te leggen. Electronica gebruiken we bijna alledaags. Met electronica kunnen we bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten gebruiken.

Electronica en natuurkunde

Electronica heeft te maken met electronen. Wat zijn eigenlijk electronen? Electronen kun je beschouwen als negatieve deeltjes. Je hebt ook protonen en neutronen. Een electron heeft een veel kleinere massa dan een proton. Ooit toen ik natuurkundeles had, vertelde de natuurkundedocent hoe electronen in een cirkel lopen. Er werd altijd gezegd, de cirkel moet rond zijn, gesloten, zodat de elektronen van + naar - lopen. Of van - naar plus. Daar bestond dan nog weleens verwarring over.

Electronica en toepassingen

Electronica is toepasbaar in allerlei electrische apparaten. Denk aan radio, televisie. Alles wat een stekker heeft of in het stopcontact gaat, zal electronica bevatten. Electronica kun je namelijk ook zien als componenten of onderdelen van een apparaat. Electronica wordt soms ingelast op een printplaat of is een onderdeel van een algemeen systeem. 

 

Markt voor electronica

Er is een goede markt voor electronica. Er wordt namelijk veel geld in verdiend. Er zijn namelijk verschillende partijen actief of afhankelijk van de productie van electronica. Ook bevatten vele electronica ingewikkelde wiskundige berekende natuurkundige objecten. Hiermee wil ik zeggen dat veel electronica is ontwikkeld op basis van