InfoCash

Artikel

Fruit is gezond, maar waarom?

Auteur: JoostB | geschreven op 20-11-2010

Er wordt altijd gezegd dat fruit gezond is, en iedereen moet het dan ook regelmatig eten. Maar waarom is fruit zo gezond? En welk fruit levert de meeste vitaminen? In dit artikel meer.


Wat maakt fruit zo gezond?

Een reden waarom fruit (en ook groente) zo gezond zijn, is dat ze in verhouding tot hun gewicht en volume de minste calorieën en de meeste voedingsstoffen bevatten. Eén van die voedingsstoffen is vitamine C. Deze stof komt het meest voor in paprika’s, maar ook in ander groente en fruit is het in grote mate te vinden. Eén van de belangrijkste eigenschappen van vitamine C is dat ze het immuunsysteem bevorderen. Het immuunsysteem helpt je bij de afweer van schadelijke bacteriën of virussen, en moet dus in goede conditie gehouden worden. Een andere niet te vergeten eigenschap is dat ze essentieel zijn bij de vorming van de meest voorkomende bouwstof van ons lichaam, namelijk collageen. Toch best belangrijk dus, dat vitamine C.
Fruit is ook de bron van andere vitamines als foliumzuur – wat onder andere helpt bij de vorming van rode bloedcellen -, vezels, en verschillende mineralen.
Vaak wordt er gezegd dat fruit in blikken en potten nauwelijks vitaminen en andere gezonde stoffen bevat, maar dit is slechts gedeeltelijk waar. Het bevat weliswaar minder voedingsstoffen dan vers fruit, maar nog steeds zit er een aanzienlijke hoeveelheid aan gezonde stoffen in.

Soorten fruit met hun kwaliteiten

Elk soort fruit heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, en hier komen er een paar met hun voornaamste kenmerken:
- Appels hebben een erg dorstlessende werking, en je lichaam kan er veel vocht uithalen. Geen wonder, ze bestaan voor 85% uit water!
- De banaan zorgt voor veel energie, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Ook heeft zijn schil een verzachtende werking, en in de tropen wordt deze dan ook met de binnenkant op een wond gelegd, met als gevolg dat de pijn verzacht wordt.
- Druiven zijn vooral een bron van snelle energie. Ze bevatten een hoge concentratie aan snelle fruitsuikers, waardoor je lichaam ze snel kan opnemen.

Kortom, fruit is erg gezond. Het is maar goed dat het ook zo lekker is!