InfoCash

Artikel

Tapas, het ontstaan

Auteur: JoostB | geschreven op 08-12-2010

Tapas zijn misschien wel de meest bekende en populaire gerechten die afkomstig zijn uit de Spaanse keuken. Maar wie kwam eigenlijk met het idee om kleine gerechtjes bij de borrel te eten?


Het ontstaan

Tapas zijn van oudsher Spaanse aperitiefhapjes. Ze vinden hun oorsprong in Andalusië, maar tegenwoordig zijn deze hapjes bekend en geliefd over de hele wereld.

 Het ontstaan van Tapas heeft een hele eenvoudige reden: Er werd altijd laat in de middag geluncht, en pas na 9 uur in de avond werd het diner opgediend. Om de trek tegen te gaan die ze tussen de maaltijden kregen, maakten de mensen kleine, makkelijke warme en koude hapjes. Er werd steeds meer gevarieerd in het maken van de hapjes, en zo zijn deze hapjes bij elkaar uitgegroeid tot wat we vandaag de dag Tapas noemen.

 Een andere veel aangenomen theorie is dat mensen een plakje ham of worst op hun sherry legden om te zorgen dat de vele vliegen en wespen die er rondvlogen niet in hun glas terecht kwamen. Tapa betekent in het Spaans ook letterlijk: deksel. De verschillende kasteleins (herbergiers) begonnen steeds meer te variëren en legden er bijvoorbeeld ook nog een gemarineerde ansjovis op. Weer een ander legde er een broodje op als dekseltje. Zo is de gewoonte om een hapje bij het drankje te nuttigen ontstaan en uitgegroeid tot wat we tegenwoordig Tapas noemen. Een andere legende luidt dat tapas voor  het eerst in Castilië werd bereid, en niet in Andalusië.Het werd bereid voor de zieke heerser van Castilië, koning Alfonso X, bekend als el Sabio, wat de wijze betekent. Dit was in de 13e eeuw. Omdat de koning zo ziek was, moest hij tussen de maaltijden door kleine hoeveelheden wijn en voedsel nuttigen. Toen hij weer hersteld was, wilde hij dat in alle herbergen bij de wijn een hapje geserveerd werd, omdat het hem zo goed bevallen was.

Tegenwoordig

Elke streek heeft een beetje zijn tapasspecialiteiten: Zo wordt in de kustgebieden aan de Middellandse Zee, zoals Cataluña, Valencia en Murcia, maar ook die aan de Grote Oceaan, zoals Baskenland, Cantabria en Galicia vanzelfsprekend veel vis geserveerd. Meer in de binnenlanden, zoals La Mancha, Castilla en Navarra worden veel vleessoorten als konijn en lam gegeten. Tegenwoordig wordt van het kleine hapje bij de borrel soms zelfs een hele maaltijd gemaakt, vanwege de grote collectie tapas die er nu te verkrijgen is.