InfoCash

Artikel

De perfecte steak

Auteur: Nightless | geschreven op 14-12-2010

Steak met friet, iedereen kent het wel. Het is hét typische gerecht in België. Zo lekker maar wil je de perfecte steak zelf maken, dien je toch een aantal regels te volgen.


Kwaliteit van het vlees

Bij het aanschaffen van het vlees is het belangrijk dat je rekening houd met de kwaliteit van het vlees. Ga dus zeker voor een malse steak waar gerust nog wat vet mag aanzitten.

Temperatuur

Als je weet dat je rond 18u je steak gaat bakken, haal hem rond 17u30 al uit de koelkast. Je kan dit het best doen door hem op kamertemperatuur goed afgedekt wat te laten opwarmen zodat hij niet meer koud aanvoelt wanneer je hem in de pan legt.

Kruiding

In elk gerecht zal de kruiding een belangrijke rol spelen. Bij steak is dit ook zo. Net voor het bakken wrijf je de steak in met peper langs beide kanten. Eventueel kan je een klein beetje zout toevoegen maar dit is niet aan te raden. Zout onttrekt namelijk de sappen van het vlees waardoor het vlees minder mals zal zijn.

Baktijden

Doe boter in de pan en wanneer de boter gesmolten is, is het tijd om de steak te bakken. Voor de meest genomen rosé (of saignant) wijze bak je de steak 2 minuten langs elke kant. Voor de overige tijd hanteer je best de volgende tijden: rauw: 1 minuut langs elke kant en doorbakken 3-4 minuten langs elke kant.

Niet in het vlees prikken

In het vlees prikken met een vork is iets wat veel mensen doen tijdens het bakken van hun vlees. Hierdoor lopen de sappen van het vlees eruit en zal de steak droger worden. Gebruik dus hiervoor best een vleestang om het vlees te draaien.

Afwerking

Wanneer de steak gebakken is neem je hem uit de pan en bestrooi je hem met zout. Je kan hem even wat laten rusten onder wat zilverpapier voor je hem opdient.