InfoCash

Artikel

Een kopje koffie.

Auteur: antrax | geschreven op 08-03-2011

Koffie is een van de meest gedronken pepmiddellen dat er op de markt te verkrijgen is. Dit pepmiddel bevat cafeïne die ervoor zorgt dat je een opgewekt gevoel krijgt. Miljoenen mensen uit bed om in de ochtend hun eerste kopje koffie op te drinken.


Van plant tot koffie.

Koffie wordt dagelijks  veel gebruikt  en er komensteeds meer nieuwe smaken op de markt.  Loop maar een supermarkt binnen en je komt tientallen merken en soorten tegen. In Oost-Afrika in het plaatsje Kaffa werd voor het eerst koffie ontdekt. De geiten die van bepaalde bessen aten werden drukker en hun eigenaar besloot om dit ook uit te proberen. Na het koken van de bessen kreeg hij een drankje dat erg bitter smaakte. Maar de eigenaar van de geiten kreeg een voldaan gevoel en voelde zich weer fitter. Algauw kwamen Arabische handelaren en een beroemde arts achter dit gebruik. De teelt van de struiken werden in gang gezet door de Arabieren. In de zestiende eeuw werd in Venetië het eerste koffiehuis geopend. Dit bleek een groot succes en er was een nieuwe markt ontstaan. In Java bleek dat de plant enorm goed groeide en zo begon ook in Java de plantenteelt van koffie. Koffie wordt  verbouwd in Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Afrika en de Zuid-Azië. Afhankelijk van de soort en sterkte van de plant is het heel verschillend wat voor koffie er vanaf komt. De planten kunnen soms wel 18 meter hoog worden, maar om de opbrengt te verhogen worden ze meestal gesnoeid om ze op een hoogte te houden van 3 meter. Hierdoor blijft de plant meer koffiebonen geven waardoor de productie van koffie hoog blijft. Doordat de koffieplant iedere keer nieuwe vruchtjes produceert, hebben de planten zowel vruchtjes die al rijp zijn als onrijpe vruchtjes. Dit betekent dat de bessen met de hand geplukt moeten worden zodat de rijpe besssen niet aangetast worden door eventuele rotte bessen. Koffieplanten hebben ook een bloesem, deze is wit en ruikt naar jasmijn. Sommige koffieplanten krijgen acht keer per jaar een bloesem, deze bloesem verdwijnt na een paar dagen en er komen kleine groepjes groene bessen. De groei van de bloesem heeft niks te maken met een bepaald seizoen, maar wel met de gezondheid en sterkte van de koffieplant. Wanneer de groene bessen rood worden zijn ze bessen klaar om geplukt te worden.Een bes bevat twee koffiebonen. Door dat een koffieplant ongeveer 2.000 bonen per jaar kan produceren en ongeveer 25 jaar lang dit door kan blijven zetten,betekent dit dat er van een koffieplant ongeveer vijftigduizend bonen geplukt kan worden. Er zijn twee soorten koffieplanten die weer een tal van smaken kunnen geven.

De Arabicakoffie

Deze soort is de oudste van de 2 soorten en groeit op bergplateaus of op vulkaanhellingen tot op hoogtes van 1000 meter tot 2000 meter. De temperatuur is nooit lager dan 15 graden en niet hoger dan 24 graden. De planten bloeien na het regenseizoen en doet er ongeveer 9 maanden over om te rijpen. Een koffieplant produceert ongeveer 1 kilogram koffie per jaar. De oogst wordt op een natte manier verwerkt en de plant bevat minder cafeïne. De smaak is verfijnder maar ook zurig. De plant zelf heeft 2 belangrijke ondersoorten. De Boorbon en de Typica waaruit andere rassen weer zijn voortgekomen.

 

De Canephora of Robusta.

Deze plant is wat sterker dan de Arabicakoffie. Helaas heeft deze soort een nadeel: hij is minder in smaak bij de koffiedrinkers, dankzij de stevige smaak die de plant bevat. De Robusta wordt tegenwoordig veelal gebruikt in oploskoffie of in melanges. Ze zijn wel makkelijker te telen dan de Arabica. De soorten komen in de hele tropische wereld voor, ze groeien vanaf zeeniveau tot op hoogte van 700 meter en kan hoge temperaturen en waterschaarste prima aan. Van groei van bloesem tot aan een koffieboon duurt ongeveer 10 tot 11 maanden. [I]De droge verwerking[/I] begint met het wassen van de zaden. Ze worden ontdaan van alle mogelijke rotzooi zoals insecten en zand en de aangetaste bonen worden verwijderd. De bonen die wel goedgekeurd zijn worden 3 weken in de zon gelegd om goed te drogen. In deze 3 weken worden ze ook beschermd voor de regen. Nadat ze gedroogd zijn worden ze in grote balen verpakt en worden ze na een fabriek gebracht welke deze bonen kan gaan branden. [I]De natte verwerking[/I] is wat uitgebreider, dit komt omdat de bonen langs grote tanks en kanalen moet om zo alle rotzooi kwijt te raken. Daarna gaan ze in een pulp machine welke de buitenste schil eraf haalt. Vervolgens worden ze gedroogd in de zon. Na dit droogproces gaan ze na een fabriek, hier worden ze ontdaan van hun hoornschil. Vanaf hier worden ze gebrand tot ze de juiste kleur hebben gekregen.

Cafeinevrije koffie.

In koffiebonen zit Cafeïne maar omdat sommige mensen liever zonder cafeïne drinken worden er met kooldioxide en een bepaalde temperatuur de cafeïne eruit gehaald. Vervolgens worden de bonen weer gedroogd en klaargemaakt voor het brandproces. Ook dan is  de koffie niet helemaal ontdaan van de cafeïne dit is helaas niet helemaal mogelijk.

Een kopje koffie

In loop der jaren zijn er verschillende soorten koffie op de wereld gekomen. Hoewel de filterkoffie nog wel populair is, lijkt dit toch af te zwakken. De ontwikkelingen van koffiemachines loopt enorm toe, denk maar aan een Senseo apparaat of aan een espresso apparaat. Ook wordt koffie steeds meer in alcoholische drankjes gebruikt.