InfoCash

Artikel

Wat doen vezels in onze voeding?

Auteur: rpoelke | geschreven op 25-03-2010

Er wordt ons voortdurend gezegd dat we best veel vezels in de voeding aanbrengen, maar waarom is dit nodig? Wat zijn de voordelen van deze vezels? Zijn er ook nadelen aan vezels?
Gezond en evenwichtig eten betekent ook dat er vezels in de voeding moeten zitten.


vezels als extra vulmiddel

Wanneer we veel vezels in onze voeding aanbrengen, gaat we ons vlugger verzadigd voelen. Vezels hebben hier dan de rol van vul middel. Ze zorgen er dan voor dat we niet teveel gaan eten. Vezels hebben geen calorieën en hierdoor zullen we minder snel dik worden.
Vezelrijke voeding heeft ook veel meer vitaminen en mineralen. De vezels zitten immers in verse groenten, volle granen en fruit.

vezels als tandenborstel voor de darmen

Vezels hebben dezelfde functie voor onze darmen als de tandenborstel voor onze tanden. De vezels absorberen vocht en schuren langs de wand van de darmen. Hierbij nemen ze alle restjes die eraan kleven met zich mee. Tijdens hun tocht doorheen het maagdarm stelsel nemen ze alles mee en het vocht dat geabsorbeerd wordt, zorgt voor een betere stoelgang.

vezels en diabetes

Vezels zorgen ervoor dat je ook minder suikers opneemt in de darmen. Ze stuwen het voedsel vlugger door de darmen zodat er minder contact is om deze suikers op te nemen. De vezels in vers fruit zorgen ervoor dat je betere en natuurlijke suikers binnen krijgt.

Gevaren van vezels in de voeding

Wanneer je veel vezels in de voeding gebruikt, dien je ook veel meer water te drinken. Als er onvoldoende water is om te absorberen, gaan de vezels de kans krijgen om aan elkaar te klitten en ervoor te zorgen dat er vezelbollen in de darmen vast komen te zitten. Dit kan ervoor zorgen dat de darm verstopt geraakt en soms dient dit operatief te worden verwijdert. Mensen met een overgevoeligheid voor vezels zoals personen met de ziekte van Crohn kunnen darmbloedingen doen omdat de vezels voor hen te agressief langs de darmen schuren.