InfoCash

Artikel

Laten eiwitrijke diëten je echt afvallen?

Auteur: rpoelke | geschreven op 25-03-2010

Een nieuwe trend is momenteel om te gaan afslanken door het gebruik van een eiwitrijk dieet. Is dit wel degelijk een goede manier van afvallen? Wat zijn de voordelen? Zijn er ook gevaren aan? Kan ik dit soort dieet lang gebruiken?


Afvallen

Om af te vallen moet je vet verbranden. Suikers en vetten zijn de enige voedingstoffen die je van energie voorzien. Eiwitten dienen voor het spierherstel en de opbouw ervan. Wanneer je vooral eiwitten in je voeding gebruikt en geen suikers en vetten, dan ga je de vetreserves gebruiken. De eiwitten gaan uw spieren vergroten en deze verbruiken dan op hun beurt meer energie. Eiwitten verteren vraagt ook meer energie dan suiker en vet.

Voordelen

Eiwitten stapel je niet op in de vorm van vet, maar je maakt er spierweefsel van. Het geeft een verzadigingsgevoel en zorgt ervoor dat je zeker geen honger hebt. Kan gemakkelijk in de voeding verwerkt worden. Eiwitrijke producten zijn eenvoudig te bereiden in de hoofdmaaltijden of in de vorm van eiwitrijke shakes.

Nadelen

Wanneer je meer eiwitten gebruikt gaan ook de lever en nieren meer moeten werken. Wanneer deze organen niet optimaal werken kan dit problemen geven. Eiwitten verdikken het bloed en wanneer je dit soort dieet gaat volgen moet je zeker meer dan voldoende drinken.
Eiwitten in de vorm van shakes die veel verkocht worden kunnen ook stoffen bevatten zoals hormonen en andere onzuiverheden. Je kan eiwitrijke shakes beter zelf maken en hiervoor de basis producten zoals sojamelk, kwark, eiwit en vers fruit gebruiken. Hier moet je dus zeker op letten.

Besluit

Een eiwitrijk dieet kan je wel degelijk doen afvallen, maar je moet dan wel zeker zijn dat je geen nier of lever problemen hebt. In dit soort diëten gebruik je best natuurlijke bronnen van eiwitten. Om geen problemen te creëren voor je gezondheid, volg je deze kuur slechts gedurende een korte tijd bvb. enkele maanden en schakel je verder over op een gezonde en evenwichtige voeding.