InfoCash

Artikel

Recept voor aardappelkroketjes

Auteur: Webmaster | geschreven op 21-12-2011

Dit is een recept voor het maken van aardappelkroketjes. Een gerecht wat ietwat tijd kost, maar zeer zeker de moeite waard is om te maken (en eten). Je kunt het met diverse andere gerechten combineren.


Recept voor aardappelkroketjes

 

Ingrediënten:

 ·         Aardappelen, licht kruimig (+- 4 a 5 stuks middelgroot formaat per persoon)

 ·         Pakje paneermeel (fijne variatie)

 ·         2 eieren (je moet ze splitsen = je gebruikt alleen het eiwit)

 ·         Melk

 ·         Boter (margarine zoals bona, eventueel mag roomboter ook)

 ·         Zout, witte peper, nootmuskaat, knoflookpoeder en/of paprikapoeder naar smaak

 

Extra benodigdheden:

 ·         1 kookpan groot

 ·         5 borden (middelgroot-groot formaat)

 ·         2 kommetjes (voor het splitsen van de eieren)

 ·         1 garde

 ·         1 vork (om de aardappelgaarheid te checken)

 ·         1 lepel

 ·         1 stamper

 ·         1 snijplank of bord

 ·         1 gasfornuis

 ·         Friteuse

 ·         1 pakje lucifers of aansteker

 ·         keukenpapier

 

Werkwijze :

Stap 1: leg alle ingrediënten op het keukenblad.

Stap 2: leg alle extra benodigdheden klaar voor gebruik.

Stap 3: begin met de voorbereiding van het maken van de aardappelkroketjes. Schil de benodigde aardappelen, spoel deze af onder de kraan en leg ze in ruim water in een kookpan. De aardappelen moeten +- 25 minuten koken.

Stap 4: leg de eieren, kommen, borden, paneermeel, kruiden, snijplank en mes klaar.

Stap 5: splits de eieren in de kommen. Het eiwit bewaar je en zet je in de koelkast totdat je het nodig hebt.

Stap 6: als de aardappelen klaar zijn, giet je ze af. Voeg naar smaak de melk, boter en kruiden toe. Proef als het op smaak is. Stamp het geheel zeer fijn. Laat het geheel 15 minuten rusten (anders is het te heet om mee te werken).

Stap 7: als de aardappelpuree is afgekoeld, kun je beginnen met het maken van de aardappelkroketten.

Stap 8: je gaat als volgt te werk: je neemt 2 borden, op 1 leg je het eiwit en op de andere leg je een laag paneermeel. Je neemt een schepje aardappelpuree en rol hier klein kroketjes van (+- 5 cm x 3 cm) totdat de puree op is.

Stap 9: Zet in de tussentijd de friteuse aan op 180-190 graden.

Stap 10: leg de kroketjes op een bord. Rol ze eerst door het eiwit heen, daarna door het paneermeel. Zorg dat er een dun laagje op zit. Doe dit vervolgens met alle kroketjes. Leg deze apart op een schoon bord.

Stap 11: leg de kroketjes naast de friteuse. Als de friteuse op temperatuur is kun je ze gaan bakken. Afhankelijk van de dikte zullen ze +- 4 a 5 minuten moeten bakken.

Stap 12: leg een schoon bord neer en leg hier keukenpapier op.

Stap 13: als de kroketten klaar zijn leg je ze op het bord om uit te lekken.

Stap 14: je kunt dit gerecht met allerlei andere gerechten combineren. Bijvoorbeeld met karbonade en Franse sperziebonen.

 

Eet smakelijk!