InfoCash

Artikel

Cordon blue (kip of varken)

Auteur: Webmaster | geschreven op 14-03-2012

Dit is een recept voor een cordon blue. Je kunt het met varkens- of kippevlees maken. Tevens staat er variatie recept bij vermeld, zodat je het een keer kunt afwisselen.


Cordon blue (basisrecept)

Ingrediënten:

· 1 stuk kipfilet  of 1 haaskarbonade of varkensfiletlapje per persoon  (bij voorkeur een iets dikker stuk vlees i.v.m.  het vullen)

.   (jonge) Kaas 1 x plak per stuk vlees per persoon. Desgewenst kun je een 20+ kaas gebruiken.

·  (slagersachterham/yorkham)  Ham 1 x plak per stuk vlees per persoon

·   Vloeibaar bakproduct  (croma)

·   Snufje zout + witte peper

·   Sateprikkers of touw  (geschikt voor in de keuken)  ->  eventueel een lardeerpen als je het wilt rijgen

 

Met kipfilet of varkensfiletlapje is dit een magere versie van de welbekende Cordon blue.

Extra benodigdheden:

·   1 Koekenpan

·  1 Bord

·   1 (scherp) Vleesmes of koksmes

·   1 Vork

·   1 Snijplank

·    1 Gasfornuis

·   1 Pakje lucifers of aansteker

·    Keukenpapier

 

Werkwijze :

Stap 1:  Leg alle ingrediënten op het keukenblad.

Stap 2:  Leg alle extra benodigdheden klaar voor gebruik.  De pan zet je op het gasfornuis en de lucifers leg je erbij. De rest leg je op het keukenblad.

Stap 3:  Pak het stuk vlees.  Leg het op de snijplank.  Pak het kokmes en haal alle velletjes,  draadjes en vetrandjes eraf.

Stap 4: Keer het vlees naar je toe.  Maak voorzichtig een opening in het vlees.  Begin in het midden.  Laat aan de zijkanten en achterkant  +-  1 cm ongemoeid en ongesneden.  Als het goed is, is er een ruime opening ontstaan.

Stap 5:  Pak de kaas en ham.  Rol de kaas op.  Rol de ham erom heen.  Deponeer dit voorzichtig in het vlees.

Stap 6:  Doe dit vervolgens ook met de eventuele andere stukken vlees die je wilt maken.  (stap 1 t/m 5 herhalen) .

Stap 7:  Je kunt het vlees dichtrijgen of omwinden met touw of dichtmaken met sateprikkers.   Doe dit wel op een manier dat de kaas/ham er niet/nauwelijks kunnen uitlopen.

Stap 8:  Bestrooi het vlees vervolgens met een snufje zout en peper aan beide zijden.

Stap 9:  Pak de koekenpan.  Doe daar een laagje boter in.  Verhit de boter.  Als de boter heet is,  doe je het vlees erin.  Elke kant moet ongeveer 7/8 minuten bakken op een laag tot middelhoog vuur,  afhankelijk van de dikte van het vlees.

Stap 10:   Pak 1 bord en leg daar keukenpapier op.  Het vlees moet daar na het bakken op liggen zodat het vet eruit loopt.

Stap 11:  Als het vlees uitgelekt is,  dan is het klaar.

 

Te varieeren met allerlei groente, salades,  gebakken of gekookte aardappeltjes,  frites  e.a.

 

Variatie:

 Je kunt de kaas vervangen voor mozarella en / of beide erin gebruiken samen met de ham.

 

Daarnaast is de combinatie mozarella/ gorgonzola/ slagersachterham ook erg lekker.  Je hebt van de gorgonzola* en mozarella**  maar een klein stukje nodig (+- 20-25 gram per stuk vlees).

Wel zijn deze varianten iets vetter,  door de toevoeging van de kaas/kazen,  dan het basisrecept. 

 

 * Italiaanse blauwaderkaas (licht pittige kaassoort)

 ** Italiaanse zachte kaassoort verkrijgbaar in koemelkvariant of in de originele buffelmelk variant (zeer zacht van smaak, lijkt qua smaak iets op jonge kaas)