InfoCash

Artikel

Lekkere tapas zelf maken

Auteur: Anzjuhla | geschreven op 18-01-2013

Er is altijd wel reden voor een feestje. Of je nu geslaagd bent voor je rijbewijs of opleiding, jarig bent, een huis hebt gekocht, je kat heeft kittens gekregen, je hebt een succesvolle webwinkel geopend of je hebt promotie gekregen. Bij een feestje horen natuurlijk lekkere hapjes en drankjes maar je wilt je gasten wel iets origineels en lekkers voorzetten. Een lekker idee is dan een tapas bar. Maar wat voor tapas en hoe bereid je ze? Ik zal enkele voorbeelden geven en hoe je deze tapas kunt bereiden.


Gevulde champignons

Gevulde champignons zijn lekker en gemakkelijk te bereiden. Benodigdheden: bakje middelgrote champignons, 250 gram gehakt, plakjes bacon, geraspte kaas, olijfolie, rode paprika, zout en peper. Hol de champignons uit en bestrijk ze met wat olijfolie. Kruid het gehakt met zout en peper naar smaak. Snijd de paprika in hele kleine stukjes. Bak het gehakt in wat olijfolie rul. Voeg de kleine stukjes paprika aan het gehakt toe en bak het even mee. Vul de uitgeholde champignons met het gehaktmengsel. En leg ze met de uitgeholde kant naar boven op een bakplaat. Strooi er wat geraspte kaas overheen en leg er een stukje bacon op. Laat de gevulde champignons circa 10 tot 15 minuten in een oven op ongeveer 150 graden bakken. Serveer de champignons warm op een schaal. 

Gehaktballetjes

Gehaktballetjes doen het altijd goed als tapas. Er zijn vele varianten voor te bedenken maar de gehaktballetjes met kaas of bacon zijn bij mij favoriet.

 Gehaktballetjes met kaas: Benodigdheden: 500 gram gekruid gehakt, zakje oude geraspte kaas, olijfolie of boter om in te bakken. Meng de hele inhoud van het zakje geraspte kaas goed door het gehakt. Draai er kleine balletjes van. Giet een scheutje olijfolie in een koekenpan of wok en bak de gehaktballetjes mooi bruin. Serveer ze in bakjes of op een schaal met een dipsaus (bijvoorbeeld satésaus) naar keuze. Zet er een potje met cocktailprikkers naast. 

Gehaktballetjes met bacon: Nodig: 500 gram gekruid gehakt, plakjes bacon, olijfolie. Scheur of snijd de plakjes bacon in kleine stukjes en meng goed door het gehakt. Draai kleine balletjes en bak ze in de olijfolie mooi bruin. Ook serveren met cocktailprikkers en saus naar keuze. Ook is het mogelijk om een stukje bacon in een balletje te drukken voordat je het bakt.

Pittige en zoete gehaktballetjes: Benodigdheden: 500 gram gekruid gehakt, ketjap, zoete chilisaus, olijfolie of boter.  Giet een scheutje ketjap en ongeveer een eetlepel zoete chilisaus bij het gehakt en meng alles goed door elkaar. Draai kleine balletjes van het mengsel en bak ze mooi bruin in de boter of olijfolie.

Wraps

Wraps als tapas zijn gemakkelijk te bereiden en er zijn vele variaties te bedenken. Deze tapas zijn zeer populair.

Wraps met zalm: tortilla wraps, zalm, roomkaas. Verwarm de wraps in een droge koekenpan. Bestrijk de wraps met de roomkaas. Leg er een plakje zalm op en rol de wrap op. Snijd de wrap in kleine stukjes en zet vast met een cocktailprikker.

Zoete wraps met kipfilet: tortilla wraps, plakjes kipfilet, honing, gele paprika en bosuitjes. Snijd de bosuitjes in de lengte in dunne reepjes. Snijd de paprika eveneens in dunne reepjes. Verwarm de warps kort in een droge koekenpan en bestrijk ze royaal met de honing. Leg er een plakje kipfilet op en daar bovenop de reepjes bosui en paprika. Rol de wraps op en snijd in stukjes. Zet ze vast met cocktailprikkers.

Groente tapas

Ook aan de vegetariërs moet worden gedacht natuurlijk. Daarom doen tapas met alleen groente het ook uitstekend op feesten en partijen. De volgende tapas recepten zullen ook in de smaak vallen bij de niet-vegetariër. 

Komkommer met salade: Dit tapas recept is heel gemakkelijk te bereiden en vergt maar enkele minuten van je tijd. Nodig: 2 komkommers, verschillende soorten slaatjes, zoals kip kerrie salade, huzaren salade, eiersalade et cetera. Snijd de komkommer in mooie plakken en besmeer de plakken met een flinke laag slaatje. Heel simpel, verfrissend en lekker.

Courgetterolletjes: Benodigdheden: Een paar flinke courgettes, Philadelphia, bieslook. Schaaf met een kaasschaaf dunne plakken in de lengte van de courgette. Besmeer de plakken met een flinke laag Philadelphia en leg daar op flinterdunne reepjes bieslook. Rol de plakken op en zet ze vast met een cocktailprikker. 

Spiesjes met cherrytomaat en mozzarella: Snijd de mozzarella in mooie stukken. Rijg aan een spiesje om en om de cherrytomaatjes en mozzarella. Bestrijk de tomaatjes en mozzarella met een beetje olijfolie. Eventueel kun je er dan ook nog een beetje peper over strooien om het iets pittiger te maken.

Stokbrood met een smaakje

Dit tapas recept is heel simpel maar zeker niet minder smakelijk. Snijd een teentje knoflook in zeer kleine stukjes of vermaal het met een knoflookpers. Giet een beetje olijfolie in een schaaltje of een kopje en voeg hieraan toe de knoflook. Voeg daarna een beetje zout en peper toe. Snijd een stokbrood in mooie dunne plakjes en lepel wat van het oliemengsel op de plakjes. Doe dit aan beide kanten. De olie trekt in het brood. Bak de plakjes circa 10 minuten in de oven tot de broodjes mooi goudbruin zijn. Serveer de plakjes op een schaal met verschillende soorten slaatjes. Uiteraard zijn er nog meer varianten om de broodjes een lekker smaakje te geven. Zo kun je bijvoorbeeld ook peterselie, stukjes paprika of munt toevoegen aan de olie. 

Eet smakelijk!