InfoCash

Artikel

De tomaat

Auteur: bossie008 | geschreven op 31-03-2010

Tomaten worden in bijna alle landen van de wereld geteeld en gegeten: de tomaat is een universele plant. In het wild groeit ze enkel in Zuid-Amerika.


De plant

De plant ziet er vrij raar uit: de stengel is zacht en heeft veel vertakkingen. Hij heeft sterk ingesneden bladeren en talloze gele bloemen in trossen. De vijf gele bloembladen vormen een kleine ster die naar achteren meekrult.

De vrucht en de bes

De vrucht van een tomaat is rood omdat ze de kleurstof caroteen bevat. Het is een vlezige bes met zaadjes, dat zijn de toekomstige planten. De basis van de stamper, een soort van vrouwelijk geslachtsdeel, verandert geleidelijk in een groene tomaat. Als bescherming tegen insecten zijn alle delen van de plant bedekt met haartjes.

De geschiedenis van de tomaat

De tomaat is een cultuurplant die oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Amerika komt. De naam komt van het Azteekse 'tomatl' en van het Mexicaanse 'tomatto'. De indianen in Peru en Mexico kweekten heel wat tuingroenten. De Spanjaarden brachten de tomaat in de 16e eeuw mee naar Europa. Men dacht dat de plant giftig was en daarom duurde het nog tot de 18e eeuw voor men de tomaat begon te eten. Hij stond ook bekend als 'gouden appel' of 'liefdesappel'.

De teelt

Tomaten zijn zeer gevoelig voor vorst en ze hebben veel warmte nodig. In het Middellandse Zeegebied en in tropische gebieden groeien ze dan ook het hele jaar door. In streken met een gematigd klimaat groeien tomaten enkel tijdens de zomer en vaak nog in serres. De tomaat is een eenjarige plant en dat getekent dat je ze elk jaar opnieuw moet zaaien.
Het zaaien gebeurt in februari-maart, het oppotten in mei. En de oogst begint in juli.

vijanden van die arme, rode tomaat

Zoals alle cultuurplanten heeft de tomaat veel vijanden: parasieten en ziektes. Ze worden vaak veroorzaakt door microscopisch kleine zwammen, bijvoorbeeld meeldauw of witziekte.
Een plant die besmet of aangetast is, vertoont vlekken of rottingen op bladeren en vruchten. Ze moet dan worden behandeld met speciale producten.