InfoCash

Artikel

Limburgse vlaai, geen koeienvlaai‏

Auteur: monica71 | geschreven op 10-06-2010

Wie vind ze nou niet lekker, die Limburgse vlaaien, met vruchten. Verschillende soorten vruchten die mogelijk zijn, in combinatie van elkaar. De Vlaai is oorspronkelijk afkomstig uit de stad Weert, provincie Limburg. Deze vlaai, is een traktatie voor iedereen op een verjaardag of een andere gelegenheid, zelfs voor tussendoor is het de ideale verwennerij.

De limburgse vlaai is ontdekt in de 16e eeuw, met de beste bloemsoort, boter, gist, suiker, zout, water en de liefde voor de vlaai van de bakker.
zorgen voor een echte Limburgse specialiteit.

De vlaai is taart met een doorsnede van 27 tot 30 centimeter. Dat plat is, met opstaande randen en met vruchten gevuld.
De vlaai is niet moeilijk te maken


Benodigdheden:

Benodigdheden:
- Zout
- 150 gram bloem
- 3/4 dl melk
- 6 gram gist
- 14 gram suiker
- 25 gram boter
- 1 losgeklopt ei

Voor de vulling:
- 2 eetlepels paneermeel.
- 350 gram verse vruchten
- 30 gram suiker
Om in te vetten 1 eetlepel slaolie of 1 eetlepel gesmolten boter
En een vlaaivorm van ongeveer 18 cm doorsnee.

Voorbereiden.

Het voor bereiden duurt niet zo heel lang, het meeste werk zit in het rijzen.
Je begint met de vlaaivorm in de vetten, met slaolie of gesmolten boter.
Je gaat vervolgens het zout en bloem mengen en maakt de melk lauwwarm.
De gist dient verkruimeld te worden tenzij het al in poedervorm is.
Dan voeg je een eetlepel warm lauwe melk aan de gist toe, en dan de suiker, dit roer je net zolang tot beide op is gelost in de melk.
Maak dan een kuiltje in de bloem en giet de gist mengel hierin, samen met de gesmolten boter en de helft van het losgeklopt ei.
Steeds neem je iets meer bloem mee, en zo meng je het door elkaar, ook dien je tijdens deze, de rest van de melk er langzaam bij te gieten.
Kneed en sla het deed soepel, ongeveer voor 10 minuten en laat het deeg onder een vochtige doek voor ongeveer 45 rijzen in een omgeving op kamertemperatuur.
Daarna ontpit je de vruchten indien dit nodig is, ook vruchten uit blik kunnen gebruikt worden en laat ze flink uitlekken.

Bereiden.

Rol 2/3 deel van het deeg uit op een met bloem bestoven tafel, tot een ronde lap die net iets groter is dan de bodem van de vlaaivorm.
Leg het deeg in de vorm en prik met een vork er gaatjes in.
Snij de zijkanten vervolgens bij zodat het deeg goed in de vorm zit.
Laat dan het deeg in de vorm voor nog 10 minuten ruimen op een lauwwarme plaats met een vochtige doek er over heen.
Bestrooi dan de bodem met paneermeel.
Vul dan de vorm met vruchten, het vruchtvlees naar boven, en bestrooi deze met 15 gram suiker.
Rol de rest van het deeg uit, snij er lange repen van en leg ze kruislings over de vruchten, plak dan de repen vast aan de rand met koud water.
Bestrijk de repen met de rest van het losgeklopt ei, en doe de vlaai in de oven op 330 graden of ovenstand 5.
Bak de vlaai in 30 minuten gaar, en bestrooi na 20 minuten, de rest van de suiker erover heen en maak de laatste 10 minuten af in de oven.
Serveer de vlaai op een schaal met een taartrand en laat hem verder eerst goed afkoelen.
Mogelijk en ook zeer lekker is wat slagroom erbij, uit een spuitbus of zelfgemaakt
Er zijn diversen vullingen denkbaar.
Abrikozen, kersen, appel, boter, kruisbessen, zwarte pruimen en natuurlijk onze rijstevlaai met slagroom of zonder, met gebakken schuim of zonder, ze zijn stuk voor stuk ovenheerlijk.