InfoCash

Artikel

Italiaanse Pasta 1 : Hoe maak je zelf je pasta ?

Auteur: KjBlomme | geschreven op 06-07-2010

Iedereen kent pasta en pastasaus. Maar weinig mensen kennen de lekkere smaak van zelfgemaakte pasta met zelfgemaakte saus. Vandaar deze korte reeks over pasta, pastasaus en aanverwante Italiaanse gerechten, aangevuld met wat cultuur als achtergrond.
Kenmerkend voor de Italiaanse keuken is dat deze werkt met verse produkten, eenvoudig en superlekker is !
Smakelijk !


Pastadeeg.

Voor 6 à 8 personen heb je nodig :
- 500 g tarwebloem
- 5 eieren
- 1 tl zout
- wat extra bloem voor het werkblad.
- 1 pastmachine (te koop in de handel, kost tussen € 20 en € 30,-, maar de moeite)

Zeef de bloem boven het werkblad. Druk in het midden een kuiltje en doe daar het zout en de eieren in. Werk hier, uitgaande van de rand van de vloeistof, de bloem doorheen tot er een grof deeg ontstaat. Kneed dit in 15 minuten tot een soepel deeg.
Wikkel het in folie en laat het één uur rusten.
Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg met een eveneens bestoven deegroller dun uit.
Draai daarbij de deeglap voortdurend, zodat hij van alle kanten gelijkmatig geplet wordt.
Snij de deeglap in stroken, zodat deze door de pastamachine kunnen gaan. Begin eerst met deze vellen dunner en dunner te maken tot je de juiste dikte hebt en laat hem dan nog eens passeren door de tweede set rollen die de vorm van de pasta bepalen (tagliatelle of spaghetti, ...)

Alternatief 1 : de meeste broodmachines hebben een programma voor pasta, wat het kneden een stuk vlugger en gemakkelijker maken.
Alternatief 2 : er bestaat tevens een complete pastamachine, waar je bovenaan de ingrediënten doet, alles gekneed wordt en de gevraagde pasta vooraan uitkomt (iets duurder dan de klassieke pastamachine)

Pasta koken.

Zelfgemaakte pasta is vlugger gaar dan de harde pasta in de winkel.
Neem een hoge kookpan en voorzie ongeveer 1 liter per 100gram (pasta hebben ruimte nodig willen ze niet aan elkaar kleven). Per liter water doe je ongeveer 8 à 10 gram zout.
Voor de pasta in het water gaat, moet deze koken en blijven koken tijdens het garen. Roer ook af en toe om zo te zorgen dat de paste gelijkmatig gaar wordt.
De kooktijd zelf hangt af van de dikte van de pasta, maar Italianen hebben hem graag 'al dente'. Dit wil zeggen een zachte buitenkant, maar een stevige kern die nog 'beet' heeft. als de pasta goed is, doe je de inhoud van de pan in een zeef.

Pasta : cultuur

Elke Italiaanse stad gaat ervan uit dat zij de pasta hebben uitgevonden, van Genua tot Sicilië. Wie er ook gelijk heeft, er zijn in de honderden jaren verschillende soorten pasta's ontstaan.
Er zijn hoofdzakelijk 2 soorten : pasta secca en pasta fresca.
Pasta secca wordt gemaakt van harde tarwe en water en is te koop in de winkel, de pasta die we allemaal kennen. Je kan ze nog verdelen in de pasta lunga en de paste corta : langer of korter dan 10 cm.
Pasta Fresca is de zelfbereide huisvariant van pasta, zoals hierboven beschreven en bestaat uit 100g harde tarwe, 1 ei en snufje zout. Deze is tevens een lekkerdere vorm van pasta, daar deze de creativiteit van de kok met zich meedraagt. Je kan deze ook nog een kleurtje meegeven, zijnde pasta colorata : pasta nera (met inkt van inktvissen), pasta verde (met gepureerde spinazie), of varianten met tomatenpuree en/of saffraan.