InfoCash

Artikel

Italiaanse Pasta 2 : Ragu alla Bolognese (saus)

Auteur: KjBlomme | geschreven op 06-07-2010

Nadat we in vorig artikel pasta gemaakt hebben, gaan we in deel 2 van start met een klassieke saus, een vleessaus op Bolognese wijze. Dit is een zeer gekende saus, maar elke kok en elke stad heeft wel zijn eigen variant. Het leuke aan dit recept is dat deze de eenvoud aantoont van de Italiaanse keuken (eenvoudige, verse en goedkope ingrediënten)
Deze saus zullen we later ook nog gebruiken voor het maken van een Lasagne !


Ingrediënten.

- 1 ui
- 1 kleine wortel
- 100 g spek
- 200 g gehakt
- 3 el olijfolie (extra vergine)
- 1 dl witte wijn
- 200 g tomaten uit blik
- 2 el tomatenpuree
- oregano, peter, zout
- 1 kopje runderbouillon

Bereiding

Snij de uit, wortel, selder en spek fijn, en bak dit alles met het gehakt in de olijfolie. Giet er nadien de wijn bij en roer alles goed door elkaar. Voeg er de tomatenpuree en tomaten in stukjes gesneden erbij en breng op smaak met peper, zout en oregano. Voeg er kort nadien ook de bouillon bij. Laat alles 1 uur sudderen, zodat de smaak concentreert en de saus gaan inkoken.
Belangrijk is dat de saus lange tijd suddert en deels inkookt, zo krijg je zijn prachtige en sterke smaak en dikt hij vanzelf in. Als je bij het roeren de bodem van de pan kan zien, is hij op zijn best.
Alternatief : soms gebruik ik ook rode wijn ipv witte, perfect mogelijk.

Emilia Romagna : cultuur

Bologna ligt in de regio Emilia-Romagna, niet alleen een pastaparadijs, maar ook leeft van zijn voedingsmiddelenindustrie : pasta, parmaham, parmezaanse kaas, runder- en varkensfokkerijen, aceto balsamico, mortadella, Zuppa Inglese, ...
Parma is trouwens de thuisbasis van bakker Pietro Barilla, die in 1877 in het centrum van Parma zijn zaak opende. Hij verkocht tevens eierpasta als pasta secca en rond 1900 investeerde hij in een machinepark om zijn pasta's machinaal te maken. De rest is geschiedenis ...