InfoCash

Artikel

Italiaanse Pasta 3 : De Lasagne

Auteur: KjBlomme | geschreven op 09-07-2010

In het derde deel van Pasta, vertel ik je over een ander bekend gerecht : de lasagne. Dit recept vraagt wel wat tijd om te maken, maar het blijft één van mijn persoonlijke favorieten. Terug met eenvoudige ingrediënten en eenvoudig om klaar te maken.


Lasagnevellen


Voor de lasagnevellen verwijs ik naar deel 1, ik reken hier met 300 g zelfgemaakt pastadeeg. Rol het pastadeeg uit tot een lap van ongeveer 3 mm en snijd hem in gelijkmatige rechthoeken (via pastamachine heb je al de juiste breedte). Kook die 5 minuten in kokend water, waar je bij het koken wat zout en wat olijfolie hebt toegevoegd. Laat deze nadien uitlekken op keukenpapier om te drogen.

Vleessaus

Voor de vleessaus, verwijs ik naar deel 2 !

Bechamelsaus

Ingediënten :
- 3 el boter
- 3 el bloem
- zout en peper
- 5 dl melk

Bereiding :
Dit is een klassiek bechamelsaus. Smelt de boter in de pan en strooi er de boel bij. Roer dit alles goed. Giet er de melk beetje bij beetje bij en blijf roeren tot je een gladde saus bekomt, kruid af met peper en zout. Breng de saus aan de kook en laat hem 10 min sudderen.

Bereiding

Extra nodig :
- boter
- 100 g parmezaanse kaas, liefst vers geraspt

Bereiding :
Vet een ovenschaal in met boter en bedek de bodem met een laag lasagnevellen. Breng daarop een laagje bechamelsaus aan. Verdeel hierover een laagje vleessaus en strooi er de parmezaanse kaas over.
Hierboven herhaal je hetzelfde : lasagnevellen, bechamelsaus, vleessaus en parmezaanse kaas.
Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn en zorg dat je eindigt met parmezaanse kaas.
Verdeel tevens enkele kleine klontjes boter over.
Bak de lasagne ongeveer 30 minuten op 200 °C.

Extra cultuur.

De lasagne kan je serveren per bord of in een ovenschotel. Je kan afwerken met een aantal blaadjes rucola.
Voor mensen die gewoon zijn om een kant-en-klare lasagne te kopen in de supermarkt, zullen aangenaam verrast zijn door deze huisbereide originele versie !

Er zijn terug een groot aantal varianten mogelijk, één daarvan is met spinazie, gekend als lasagne verde. Alhoewel dit een typisch Italiaans gerecht is, zou het woord Lasagne uit het Grieks komen, waar het "platte koek" betekent.