InfoCash

Artikel

Exotische groenten en vruchten

Auteur: Onbekend | geschreven op 29-08-2010

Exotische groenten en vruchten, kende u ze al?


Kumquat

Tot voor kort waren kumquats zeer zeldzaam, maar men ziet ze meer en meer: piepkleine, prachtige oranje circusvruchtjes, die meestal met de Chinese naam ‘kumquat’ genoemd worden. Ze worden veel aangeplant op het vakantie-eiland Korfoe. Het best kan men ze gebruiken, met schil en al, om in te maken. U kunt van de vruchtjes jam koken, waarbij u de vruchtjes in tweeën snijdt; ook kunt u wat kumquats aan gewone sinaasappeljam toevoegen voor een fijn, pittig smaakje en u kunt ze toevoegen aan de rumpot.

Lychee

U kent lychees wellicht uit blik, als toetje in Chinese restaurants: kleine, glazige witte, zoete, iets wee smakende vruchtjes. De pit is er dan doorgaans uit. Van oorsprong is het een Chinese vrucht maar ze komen nu ook uit Zuid-Amerika. Vers ziet men ze omstreek Kerstmis. Kleine roodbruine vruchtjes in een harde, iets geschubde schil. Men trekt de schil eraf en snijdt de vruchtjes in tweeën, waarbij de pit verwijderd wordt. Het best kunnen ze gebruikt worden voor een fruitsla.

Courgette

Dit is een groene of geelgroene, augurkachtige vrucht met een gladde schil, meestal afkomstig uit Frankrijk, ook wel uit Italië, waar de courgettes ‘zuchetti’ worden genoemd. De smaak is een beetje komkommerachtig, maar courgettes worden nooit, zoals komkommer, rauw gegeten. Men kan ze juist door hun neutrale, maar wel frisse smaak, ook erg goed gebruiken in combinatie met andere groenten. Men kan bijvoorbeeld plakjes courgette met plakjes tomaat en wat ui samen zachtjes in boter of olie stoven als een soort groenteragout. Ook kan men ze zachtjes gaar koken en dan met een kaassaus in de oven gratineren. In Griekenland eet men op warme dagen graag een slaatje van courgettes: in plakjes snijden, even koken, laten afkoelen, besprenkelen met (olijf)olie en citroenschap en bestrooien met wat peper en eventueel muntblaadjes. Zeer verfrissend.

Papaja

Papaja’s groeien in tropische landen in trossen boven in slanke, hoge bomen. Het zijn gladde schil, groenachtig geel. Het vruchtvlees is prachtig oranje met ronde zwarte pitten erin. De smaak lijkt wel wat op die van meloen. Men serveert ze meestal in parten op een bedje in ruwe stukjes geklopt ijs. Ze worden dan besprenkeld met wat citroensap en eventueel strooit men er suiker op. Op het eiland madeira, waar veel papaja’s groeien, giet men er graag wat zoete madera over. Men kan er ook een salade van maken, door het vruchtvlees in porties te snijden, met citroensap te besprenkelen, er wat suiker op te strooien en er wat madera, rode port of kirsch over te gieten.