InfoCash

Artikel

De voedingsstoffen

Auteur: Onbekend | geschreven op 29-08-2010

Informatie over de voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben.


De voedingsstoffen

Er zijn in hoofdzaak drie groepen voedingsstoffen die wij dagelijks nodig hebben:
- Koolhydraten en vetten. Deze leveren de energie waar het lichaam loopt.
- Eiwitten (proteïnen) en mineralen als kalk en ijzer. Deze zorgen voor de opbouw van het lichaam, waarbij kalk vooral belangrijk is voor gebit en beenderstelsel, ijzer voor bloed en spieren. Het is duidelijk, dat vooral een lichaam in groei – kinderen – deze stoffen in het bijzonder nodig hebben. Ook zwangere vrouwen hebben juist aan deze stoffen behoefte.
- Vitaminen en bepaalde mineralen. Deze zorgen voor weerstand bescherming tegen ziekten en helpen bij de opname van de andere voedingsstoffen.

Gezond en lekker

Gezond leven is bovendien meer dan alleen maar vitaminen en joules tellen. Er spelen ook andere, zeer belangrijke dingen mee. Zoals ontspanning en veel lichaamsbeweging. Een maaltijd die misschien wel alle voedingsstoffen bevat, maar fantasieloos en saai is bereid en daardoor met lange tanden wordt gegeten, is in wezen niet zo ‘gezond’ als hij wel lijkt. Dag-in, dag-uit matig, maar wel zeer gevarieerd eten, is nog altijd de beste richtlijn. Als we daarbij letten op smakelijkheid en zorgvuldige, fantasievolle bereiding, mogen we af en toe best eens echt onbekommerd genieten van wat misschien niet ‘gezond’ is, maar wat we wel erg lekker vinden. Men hoeft daar geen schuldgevoelens over te hebben. Het gaat om de dagelijkse gewoonten; die zijn belangrijk! Dit is beter dan krampachtige allerlei regel en dieten aan te houden. Met een verstandige leefwijze voorkomt men dat er misschien later drastische en onaangename maatregelen genomen moet worden! De gezondste voeding is de meest gevarieerde voeding. Wie gevarieerd eet, hoeft zich niet bezorgd te maken, dat er bepaalde voedingsstoffen zullen ontbreken, of dat men van andere te veel binnenkrijgt.