InfoCash

Artikel

Basilicum; goed tegen darmklachten

Auteur: Dirkje | geschreven op 30-10-2010

De grieken kenden de plant al als geneeskrachtig en in India wordt dit kruid zelfs als heilig beschouwd. Maar ook bij ons is Basilicum inmiddels een belangrijk keukenkruid.


Basileus

Waarschijnlijk stamt de naam Basilicum af van het griekse woord basileus, wat koning of koninklijk betekent. Het is oorspronkelijk afkomstig uit India, waar men dit, voor hen heilige kruid, koos om op te zweren bij de rechtbank. Maar ook vroeger was het al bekent bij de Egyptenaren en de Grieken. Er zijn wel meer dan 150 soorten.

Zelf kweken

In de meeste supermarkten zijn regelmatig potjes met basilicum te koop, maar je kunt dit keukenkruid ook zelf kweken. Het groeit het beste wanneer het beschut wordt tegen wind en vorst. Het plantje houdt van een warne zonnige plaats, maar niet van de snikhete middagzon. Om meer blaadjes te kunnen oogsten is het goed om de bloemen af te knippen. Ook in huis is het mogelijk om dit keukenkruid in potten te laten groeien.

Medicinaal

Zoals heel veel kruiden, kan basilicum ook voor medicinale doeleinden gebruikt worden. Een voorbeeld hiervan is verlichting bij verkoudheid, hoesten, astma e.d. Ook wordt basilicumolie aanbevolen bij darmklachten, omdat het maag-darmparasieten dood. Daarnaast kan het ook worden geinhaleerd, als kompres worden gebruikt of als thee gedronken.

Culinair

In de keuken wordt dit keukenkruid veel in mediterrane gerechten gebruikt. Het past goed bij lamsvlees, kalfsvlees en kip. Maar ook in salades en soepen. Ook is het een belangrijk ingredient bij pesto, wat gebruikt wordt om allerlei gerechten mee te bereiden.

Recept pesto

Om zelf pesto te maken heb je de volgende ingredienten nodig:
- 45 gram baisilicum
- 4 tenen knoflook
- 30 gram pijnboompitten
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels parmezaanse kaas
- soms peterselie
- peper en zout
De knoflook pellen en in kleine stukjes snijden. Met een keukenmachine of vijzel de knoflook, pijnboompitten en basilicum pureren. Dan de kaas en de olie erbij doen en op smaak brengen met peper en zout. Om het langer te bewaren kan het ingevroren worden of onder olie worden gezet.

(bron: www.natuurlijkerwijs.com)