InfoCash

Artikel

antilliaans menu bestaand uit 5 gangen

Auteur: drpaddo | geschreven op 29-09-2010

Antilliaans eten is meestal pittig maar vol van smaak met kruiden,en specerijen overheerlijke combinatie's van vlees,vis,groente's en fruit.Hier zijn enige gerechten die u vast kunnen overtuigen van de smaak van de antillen.


5 gangen menu uit de antillen

De antillen het land van de kruiden en combinatie ervan heerlijke smaken zowel pittig als zoet.We gaan vandaag met een 5 gangen menu bezig.
Deze is voor 4 personen.

Veel plezier en succes

de 5 gangen van het menu

Pittige altilliaanse surimi:bereiding 15 min.
Gevulde fricandeau: bereiding 1 uur en 20 min.
Arroz moro (moorse rijst): bereiding 25 min.
Bakbanaan:bereiding 15 min.
Gekarameliseerde banaan: bereiding 15 min.

ingredienten: pittige antilliaanse surimi

* surimisticks, hoeveelheid aanpassen aan aantal personen
* 1 a 2 uien, in ringen of wat kleiner gesneden
* cajunkruiden naar smaak
* 1 a 2 verse spaanse pepers, in stukken, ontdaan van zaadjes
* (witte wijn)azijn
* mayonaise

bereiding: pittige antilliaanse surimi

Elke surimistick in 4 a 5 stukken snijden. Cajunkruiden mengen met de krab. Heb je geen cajunkruiden, gebruik dan bijvoorbeeld knoflookpoeder, peper, paprikapoeder, tijm, basilicum enz.
Roer ook de Spaanse pepers erdoor. Je kunt ook scherpere pepers nemen, naar eigen smaak.
Roer dan tenslotte wat azijn en mayonaise door de krab en proef even, maar niet teveel vloeistof gebruiken. Eventueel nog wat mayonaise of kruiden bijdoen.
Vind je dat de azijnsmaak te scherp is, dan wat water erbij.
Alles flink mengen en dan koud laten worden in de koelkast.
Pas op, het kan zeer pittig zijn.

ingredienten: gevulde fricandeau

* 1 pond fricandeau (plat stuk)
* 1 ui, gesnipperd
* 1 ons champignons, in plakjes
* 8 a 10 (kleine) zilveruitjes
* 2 kleine augurken, gesnipperd
* circa 7 kappertjes
* circa 8 olijven (met rode paprika gevuld)
* 5 gedroogde pruimen, in stukjes
* circa 10 rozijnen
* 1 eetlepel tomatenketchup
* 1 tomaat, in stukjes
* mespunt nootmuskaat
* 0,5 theelepel tijm
* 0,5 theelepel komijn (djinten)
* (mespuntje cayennepeper)
* zout
* peper
* 1 a 2 eetlepels (grove) mosterd
* 2 eetlepels dry sherry
* 150 gram boter of margarine

bereiding: gevulde fricandeau

Het vlees overlangs bijna geheel doorsnijden en openslaan. Wrijf het van binnen en van buiten in met zout en peper.
Verhit circa 25 gram van de boter of margarine in een braadpan en fruit hierin de gesnipperde ui. Voeg daarna de plakjes champignons toe, de olijven, zilveruitjes, gesnipperde augurken, kappertjes, de stukjes tomaat, pruimen en rozijnen, ketchup en kruiden. Goed roeren en alles even laten sudderen. Proef of er nog wat kruiden bij moeten.
Vul de fricandeau met deze vulling, maar hou een beetje apart voor de saus.
Als de vulling te nat is, even uit laten lekken in een vergiet.
Het vlees dichtklappen en dichtnaaien of met keukengaren vastbinden.
Smeer het vlees aan alle kanten in met mosterd.
Verhit de rest van de boter in de pan en braad hierin de fricandeau gaar en bruin, in ongeveer een klein uurtje. Regelmatig bedruipen en zo nu en dan omkeren.
Haal het vlees uit de pan, hou het warm onder aluminiumfolie en maak de saus af door de achtergehouden vulling door de saus te roeren en de sherry erbij te schenken.
Proeven en zo nodig nog kruiden aan de saus toevoegen.
Het vlees vóór het opdienen in dikke plakken snijden.

ingredienten: arroz moro (moorse rijst)

* snelkookrijst
* 1 blik kidney beans (of rode bonen)
* 1 uitje. kleingesneden
* 1 teentje knoflook. uitgeperst
* 1 afgestreken eetlepel tomatenketchup
* zout
* peper

bereiding: arroz moro

De bonen uit laten lekken.
De rijst volgens voorschriften koken. Ondertussen de olie verhitten en de ui en knoflook fruiten. De bonen en tomatenketchup erdoor roeren. Als de rijst gaar is door dit mengsel roeren. Zout en peper naar smaak toevoegen.

ingredienten:bakbanaan

* 2 bakbananen
* olie

bereiding: bakbanaan

Bakbanaan kun je in toko's kopen of in Surinaamse/Antilliaanse winkels of markten.
Let op: om te bakken moet de schil goed bruin zijn met zwarte stukken of bijna geheel zwart. Voel we even of de banaan niet al te zacht is. Hoe rijper, hoe donkerder en zoeter de bananen zijn.

Snijd de uiteinden weg en snijd de banaan dwars doormidden.
Maak dan één snee in de schil van de banaan, zodat je de schil eraf kunt trekken.
Snijd dan de stukken in de lengte in plakken.
Verhit wat olie in de koekenpan en bak de plakken banaan ongeveer 3 minuten aan beide kanten of tot ze mooi bruin zijn.

ingredienten: gekarameliseerde bannaan

* 4 stevige bananen, in dikke plakken gesneden
* 50 gram bruine suiker
* 20 gram boter
* 2 eetlepels water
* EXTRA:
* ijs
* slagroom
* (bananen)likeur, bijvoorbeeld pisang ambon of andere

bereiding: gekarameliseerde banaan

Meng de slagroom met wat likeur naar smaak en klop dit tot pieken. Tot gebruik in de koelkast zetten.
Smelt de boter in een koekenpan, doe de bruine suiker erbij en breng dit roerend aan de kook tot de suiker is opgelost. Dan voorzichtig het water toevoegen en de stukken banaan. Zonder deksel ongeveer 2 minuten al roerend zachtjes laten pruttelen tot de banaanstukken gekarameliseerd zijn. Zo nu en dan de banaanstukken omkeren.
Leg een bolletje ijs op een mooi bord, leg de banaanstukken eromheen en hier en daar een lepeltje room over de bananen.


eet smakelijk