InfoCash

Artikel

Het ontstaan van de hamburger

Auteur: JoostB | geschreven op 26-10-2010

De hamburger is misschien wel het bekendste voedsel in de Westerse wereld. Maar waar komt deze snelle, lekkere hap eigenlijk vandaan? In dit artikel de volledige geschiedenis van de hamburger.


Het ontstaan

Het ontstaan van de hamburger gaat al heel ver terug, naar de dertiende eeuw, toen het leger van de Mongoolse krijgsheer Genghis Khan rauw rundvlees onder hun zadels stopten tijdens lange ritten. Door de bewegingen van de paardenrug werd het vlees zo mals gewreven. Jaren later, toen de kleinzoon van Genghis Khan, Koeblai Khan, Moskou veroverde, werd zo ook de hamburger in Rusland geïntroduceerd. De Russen noemden het steak tartare, zoals ze ook de Mongolen noemden. Al snel voegden de Russische koks er uitjes en eieren bij, om de hamburger wat meer smaak te geven.
Door de goede handelscontacten tussen Rusland en de Duitse havenstad Hamburg in de zeventiende eeuw, kwam de hamburger ook naar Duitsland. Daar werd voor het eerst het vlees gebakken, en daarna tussen een broodje geserveerd. Zo is de hamburger zoals wij hem vandaag de dag kennen, geboren.
Doordat in de negentiende eeuw Duitse mensen naar de Verenigde Staten emigreerden, werd de hamburger ook in Amerika bekend. Daar maakten al snel eettentjes in New York reclame voor ‘steak op Hamburgse wijze’ of ‘Hamburger steak’. Op die manier probeerden ze Duitse immigranten te lokken om naar hun restaurant te komen.
De hamburger werd al snel een standaardmenu voor de armere mensen, omdat het zowel rauw als gebakken gegeten kon worden, en omdat het zo lang houdbaar was. Om die reden werd ook op Amerikaanse oceaanschepen de gezouten hamburger al snel een bekend gerecht.

Het ontstaan volgens andere mensen

Er zijn nog veel meer mensen die beweren dat in hun woonplaats de eerste hamburger is uitgevonden. Op het menu van Delmonico’s Restaurant in New York bijvoorbeeld. Daar werd volgens bronnen de hamburger al in 1826 op de menukaart gezet.
Of het verhaal van Charlie Nagreen uit Seymour (Wisconsin). Hij zou in 1885 op zijn vijftiende al geplette vleesballen in broodjes verkocht hebben op kermissen. Al snel noemde iedereen hem Hamburger Charlie.
Maar hij is niet de enige die het auteurschap van de hamburger claimt. Er zijn namelijk mensen die zeggen dat in dat zelfde jaar de gebroeders Menches het hebben bedacht. Hun leverancier wilde geen varkensvlees meer leveren, en stelde voor om voortaan koeienvlees te gebruiken. De broers vonden het niet lekker, dus stopten ze er koffie, bruine suiker en andere ingrediënten in, en zo is volgens hun de hamburger geboren.